poniedziałek, 21 maja 2018

Cukinia w leczo

Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.


Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Przepis na leczo z cukinii. Można przygotowywać je przez cały rok.


W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.


Leczo z cukinią- przetwory na zimę. W szczycie sezonu, kiedy mamy najsmaczniejsze (i najtańsze) warzywa, warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne przetwory na zimę. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. Dlatego w moim leczo cukinia, papryka i inne warzywa są chrupiące i zarazem miękkie.


Wszystkie składniki staram się kroić na niezbyt małe kawałki i dodawać do garnka w odpowiednim momencie. Dzięki temu w gotowym leczo wszystkie warzywa są „w sam raz”. Moje leczo z cukinia znika w godzinę, więc uwierzcie mi, że gotuję je dość często. Jeśli ciekawi Cię mój przepis na leczo z cukinią, to gorąco zapraszam do gotowania razem ze mną.


Zobacz też mój przepis na coś niezwykle pysznego, czyli cudowna sałatka z cukinii surowej z fetą. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą. Przedstawiamy kilka przepisów na leczo.


Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Nie tylko cukinia, papryka, cebula, pomidory i wędlina lub mięso znajdują się w leczo. Ta potrawa przecież występuje w niejednej wersji.


Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. ZAWSZE robi bez cukinii. Składniki: 5g ulubionej kiełbasy duże czerwone. Takie domowe leczo z cukini jest super proste i dość szybkie do zrobienia.


Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Ważną informacją jest to, że ja zawsze przepis na leczo z cukinii szykuję w jednym garnku. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.


Cukinia w leczo

Na Węgrzech leczo najczęściej podawane jest jako dodatek do potraw mięsnych. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Pyszna cukinia w słoikach - co jeszcze można zrobić?


Cukinia na zimę to nie tylko sałatka czy leczo. Co ciekawe, do przetworów z cukinii można wykorzystać przepisy na przetwory z ogórków. W przepisie tym cukinię łączymy z papryką, czosnkiem, cebulą i konserwujemy w zalewie octowej. Inny wariant tego przepisu to pyszna sałatka z ogórków zamiast papryki. Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy.


Kiełbaskę dodam po otwarciu słoika- podsmażoną. Przekonana jestem że się nie zawiodę na tej. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Następnie dodajemy do nich pokrojone w dużą kostkę cukinie i papryki, a także pokrojone w drobna kostkę cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku i liść laurowy. Mieszamy i smażymy na wolnym ogniu minut.


Jedną z łatwiejszych do wykonania potraw jest leczo z cukinii na zimę, które uda się nawet osobom mniej doświadczonym kulinarnie. W Polsce bezmięsne leczo może być zaproponowane podobnie - z mięsem i np. Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury.


Cukinia w leczo

W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne!


To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!).


Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką.


Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Podawaj z kromką dobrego chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty