wtorek, 17 lipca 2018

Łatwe miękkie pierniczki

Jeśli tak jak ja w tym roku nie mieliście czasu się wcześniej zdecydować, a myślicie, że już za późno, ten przepis jest dla Was! Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną. Pierniczki powinny być miękkie już po upieczeniu.


Miękkie pierniczki na święta i na inne okazje, łatwe w przygotowaniu. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Przepis na pierniczki lebkuchen.


Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Pyszne, miękkie, bardzo korzenne. Nie trzeba ich odkładać, by zmiękły, od razu nadają się do jedzenia! Piekę właśnie w tym momecie, cieszę sie ze znalazlam szybki i tani przepis na miękkie piernczki.


Czas przedświąteczny to gorączka zakupów , prezentow i wypieków. Zycze szczęśliwych i zdrowych Świąt! Ich wielką zaletą jest fakt, iż nie trzeba na nie czekać, aż zmiękną, bo nie są twarde.


Z ciastem idealnie się pracuje, a wykrawanie ciasteczek to czysta przyjemność:) Wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy (czyt. smakowy) jest rewelacyjny. Moje pyszne, łatwe i sprawdzone przepisy :-). Witam Kochani tego grudniowego, mglistego i bardzo zimnego wieczora.


Łatwe miękkie pierniczki

Dziś chciałabym Wam przedstawić świetny przepis na rewelacyjne pierniczki. Szybkie i miękkie pierniczki W tym roku zagapiłam się i nie zrobiłam pierniczków dużo wcześniej przed świętami, aby miały czas zmięknąć. Postanowiłam więc znaleźć przepis na pierniczki, które od razu Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Wypiecz Wymaluj. Durszlak - tanie łatwe do zrobienia miękkie pierniczki.


Po upieczeniu są mięciutkie i takie pozostają. Uwaga dzieci duże i małe! Miękkie, łatwe w wykonaniu pierniczki na piwie 159.


Czy czytając przepisy na świąteczne pierniki, łapaliście się nieraz za głowę? Kilogramy miodu, wyrabianie ciasta tygodnie przed pieczeniem, dojrzewanie w piwnicy, wietrzenie mąki na balkonie, rzucania Zobacz więcej. Najlepszy przepis na pierniczki świąteczne, które są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale miękkie od razu po upieczeniu. Nie potrzebują leżakowania. Tym razem ekspresowe pierniczki, szybkie w przygotowaniu i do szybkiej konsumpcji, więc można je zrobić tuż przed Wigilią.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Otwieram świąteczny warsztat piernikowy, pieczcie pyszne pierniczki i zajadacie, powieście je na choince lub po prostu podarujcie! Pierniki są bardzo proste do przygotowania, a to ciasto idealne do wykrawania foremką.


Nie rosną zanadto podczas pieczenia i zachowują idealny kształt po upieczeniu. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość - mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika. Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Już grudzień - czas na świąteczne przepisy!


Na pierwszy ogień idą pełnoziarniste pierniczki - zdrowsza, duuużo zdrowsza wersja tradycyjnych bożonarodzeniowych słodkości :) Białą mąkę zastępujemy pełnoziarnistą, cukier - ksylitolem - i możemy pałaszować - bo, co najlepsze - pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu i nie potrzebują leżakowania! Przygotowanie ciasta zajmuje kilkanaście minut, a pierniczki będą gotowe w ciągu godziny - już z wystudzeniem i lukrowaniem. Dziś pieczemy szybkie pierniczki świąteczne.


Piekę je od lat, a właściwie dopiekam, bo zwykle w okolicy świąt zapasy pierniczków mocno się kurczą. Wyrobić ciasto (będzie ono dosyć miękkie) i włożyć do lodówki na ok. Stolnicę posypać obficie mąką i rozwałkować na niej ciasto na cienki placek. Foremkami wycinać dowolne kształty (pierniczki mogą być bardzo fikuśne, bo podczas pieczenia nie rosną na tyle, aby się mogły zdeformować). Ciasto przygotowuje się ekspresowo (czas przygotowania wydłuża jedynie przestudzenie miodu :), nie trzeba go długo ugniatać, nie przykleja się do wałka, nie rozpada, a pierniczki bardzo łatwo się z niego wykrawa.


Same ciastka po upieczeniu ładnie trzymają kształt, są od razu gotowe do jedzenia i miękkie. Składniki: blaszki od piekarnika, 4g mąki pszennej, łyżeczka sody, jajka l, 1g masła lub.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty