Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Leczo to jedno z moich najukochańszych dań. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo.
Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.
Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Gotowe papryki umieść w garnku z leczo. Dodaj też papryki w proszku: płaska łyżka słodkiej papryki, płaska łyżeczka papryki wędzonej, pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej.
Do garnka możesz teraz dodać jednego obranego i posiekanego pomidora razem z całym sokiem i odrobiną wody lub też pół szklanki przecieru z pomidorów. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Leczo jest dobre jako jednodaniowy sycący obiad lub w mniejszych ilościach jako późne śniadanie, treściwa kolacja, a nawet jako jedna z kilku potraw serwowanych na imprezie. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.
W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Gdy się zeszkli dodajemy kiełbaskę pokrojoną w półksiężyce, a po ok. Wszystkie składniki podsmażamy co jakiś czas mieszając. Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.
Leczo - danie proste i smaczne. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Zobacz, jak zrobić leczo. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.
Przepisy na leczo są różne. Niektórzy lubią dodać do lecza. Dodać marchew pokrojoną w talarki. Następnie dodać paprykę, potem cukinię (w kostkę). Pomidory sparzyć, obrać i dodać do lecza.
Dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Coś ciepłego, sytego, domowego. Moje leczo z cukinii ma w składzie bardzo dużo pysznej i zdrowej młodej cukinii oraz kilka najważniejszych warzyw. Ogólnie jeśli chodzi o samą nazwę leczo, to jest to danie węgierskie, które w wersji podstawowej zawiera przede wszystkim dużo papryki.
Leczo z cukinii, papryki i pieczarek - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. W Polsce przyrządzana jest często na oleju z dodatkiem cukinii, kabaczka lub bakłażanów. Leczo w wersji klasycznej składa się z pomidorów, duszonej papryki, wędzonej słoniny i podsmażanej na złocisty kolor papryki. Danie można przygotować również na ryżu, zwiększając jego gęstość.
Opis przepisu: Autor: WINIARY Leczo przywędrowało do nas z Węgrzech i zadomowiło się na dobre. Nasze leczo z cukinią i bakłażanem przypomina nieco wegetariańskie ratatouille z Prowansji, które zawiera przede wszystkim cukinię i bakłażana. Po otwarciu słoiczka można dodać pieczarki, boczek lub kiełbasę, ugotować kaszę jaglaną lub ryż i obiad gotowy. Całej naszej rodzinie smakuje jednak taka najprostsza wersja bez żadnych dodatków - takie warzywne leczo najczęściej jemy na zimno, na kanapkach. Leczo paprykowe z pieczarkami i cukinią na zimę, cukinia, papryka,.
Papryki słodkie i ostre myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki a następnie na grube plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.