wtorek, 10 lipca 2018

Jak sie robi zurek

Ale po rozcienczeniu musi nadal byc kwasny, bo przeciez wlewa sie go do zupy na bazie rosolu wolowego, lub na bazie rosolu z wedzonki, a ten nie jest kwasny. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej.


Po wlaniu zakwasu zupa bedzie mniej kwasna, bo zakwas sie jeszcze bardziej rozcienczy, ale maka w zakwasie spowoduje, ze rosol zacznie gestniec. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Tradycyjnie zakwas żuru robi się na mące żytniej, z kolei zakwas barszczu na mące pszenicznej. Smakosze żurku pewnie powiedzą, że jest on nieco ostrzejszy, cięższy i bardziej kwaśny od barszczu.


Może być on warzywny lub mięsny. U mnie w domu zawsze robiło się domowy żur (zakwas) i z tego co wiem, to jeśli zaczynasz: pierwszy zakwas wylewamy, suszymy naczynie - dopiero drugi jest dobry. Nigdy nie myjemy naczynia po zakwasie, suszymy i robimy następny żurek, a gdy jest dostatecznie kwaśny a nie planujemy zupy, wkładamy go do lodówki. Smak zupy różni się też w zależności od rodzaju wywaru na którym jest gotowana.


Zawsze gotuję ją na wędzonym boczku z włoszczyzną, dodaje zakwas i zabielam śmietaną. Od lat robie zurek z proszku Winiary, bo bardzo lubie, ale, pomyslalam, ze czas sie naucyc prawdziwego. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie.


Dostalam od kumpeli zakwas na zur i lezy w lodowce juz jakies, uwaga. Ale ladnie pachnie:)Zakonserwowal sie naturalnie? Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. W moim domu żurku nidgy sie tez nie zabiela, a jada się z ziemniakami lub kaszą gryczaną (szczególnie uwielbiam) – a wiem cos na ten temat bo w naszym domu (babcia od dziesiątek lat) żurek jada się zarówno na śnaiadanie, obiad czy kolacje – cały rok #128578; tylko ten wigilijny z mocnym grzybowym posmakiem i wielkanocny z kiełbasą. Różnica między nimi jest niewielka: żurek robi się z pełnoziarnistej mąki żytniej, barszcz biały zaś z pszennej.


Pamiętaj o tym, wybierając odpowiednie składniki. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Zakwas jest prosty i szybki w przygotowaniu.


Moje porady: jak zrobić zakwas na żurek (bardzo Ci polecam ten przepis), a jeśli wolisz kupić, bo już nagle zrobiło się późno to zerknij np. Dodaj przyprawy oraz kromkę chleba na zakwasie. Sposób przygotowania: Domowy zakwas na żurek ETAP 1: Mąkę wsyp do dużego słoika i lekko spulchnij łyżką, zalej go przegotowaną ciepłą wodą i bardzo dobrze wymieszaj. Jak zrobić żur staropolski? Szybko i prosto, według tradycyjnej receptury.


Oto przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej. Cebulę podpiec na patelni bez tłuszczu. Dwie zupy, bardzo do siebie podobne: żurek i barszcz biały, często bywają mylone. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Kiełbasę zalać gorącym wywarem, dodać cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu.


Wyjąć kiełbasę, zupę przecedzić. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.


Ci tak w doopie mam to cale dnp ;), poza tym nie mam potrzeby na redukcji dostarczac 250g bialka! Forme z robi lem moim zdaniem ok. Spróbuj, a nigdy nie kupisz zakwasu na żurek w sklepie! Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej (жур, кісяліца), czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych.


Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i. Na tradycyjnym stole wielkanocnym nie może zabraknąć tradycyjnego dania, jakim jest żurek z białą kiełbasą. Choć niektórzy twierdzą, że zastąpić może go barszcz biały – np. Jedno jest za to pewne – żurek to jedna z najbardziej pożywnych i aromatycznych zup w kuchni polskiej.


Czy konieczny jest zakwas na żurek? Przepis Magdy Gessler oraz receptura Ewy Wachowicz należą do. OK, dziękuję za szybką odpowiedź! Za kilka dni robię żurek i już się nie mogę doczekać.


Jak ktoś od lat robi chleby na zakwasie, to taki prawdziwy żurek też w końcu powinien, prawda? Gotuje się ziemniaki i przeciska w prasce albo rozgniata. Uwielbiam żurek, znajomy nauczył mnie tak: żur właściwie taki, jak Twój. Dodaje się do nich wysmażony boczek pokrojony w kostkę wraz z wytopionym tłuszczem.


Miesza, z masy robi kulki. Na telarz wkłada się 1-kulki i zalewa żurem. Jaka jest różnica między żurkiem, a barszczem białym? To bardzo częste pytanie, które pojawia się nie tylko przed Wielkanocą.


Mam zaległości z zakwasem na żurek. Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur. A robi się na wywarze z jarzyn i smaku z gotowania wędzonek (może być kość wędzona).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty