wtorek, 3 lipca 2018

Pleśniak ciasto przepis

Pleśniak ciasto przepis

Plesniak to ciasto , ktorego smak kojarze z domem rodzinnym, dlatego dziekuje za przepis , ktory pozwolil mi go odtworzyc. Ciasto pleśniak to jeden z pewniaków, które warto podać na stół w trakcie wizyty gości. Moja blacha jest o wieksza, ale ze wzgledu na glosy, ze ciastem trudno jest wypelnic caly spo ilosc skladnikow na ciasto zwiekszylam o. Chrupiące, kruche ciasto przełożone dżemem porzeczkowym i lekką, słodką pianką zachwyci i zniknie do ostatniego okruszka. Po przeczytaniu komentarzy, troche zmodyfikowalam wykonanie. Ozdób talerz, na którym je podajesz, ciepłym sosem owocowym, startą czekoladą lub kakao oraz miętą.


Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, kwaskowatych powideł śliwkowych lub dżemu, jabłek i słodkiej pianki bezowej. Ciasto kruche z dżemem porzeczkowym, bezą i kruszonką na wierzchu. W ten sposób otrzymasz prosty, ale apetycznie prezentujący się sposób na deser, dodatek do kawy lub słodką przekąskę na wycieczkę.


Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. Nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Zagnieć ciasto z mąki, posiekanej margaryny, żółtek i proszku do pieczenia.


Pleśniak ciasto przepis

Powstałą porcję podziel na trzy części - jedną większą i dwie mniejsze. Pośrodku ciasta zrobić dołek, wlać do niego żółtka i zagniatać całość, tworząc okruchy. Do jednej z mniejszych dodaj łyżki kakao i ponownie zagnieć, aż ciasto się zabarwi.


Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę zagnieść na kruche ciasto. Małe kawałki ciasta włóż do lodówki lub zamrażarki. Jedną dużą i jedną małą owinąć folię i włożyć do lodówki. Na specjalne życzenie paru czytelniczek pyszny pleśniak.


Zrobić kulkę i podzielić na dwie części, następnie jedną część na kolejne dwie. Górę wieńczy piana z białek i kruszonka. Ciasto na kruchym spodzie z owocami i bakaliami. Podzielić ciasto na części- do jednej części dodać kakao-schłodzić na godzinę w lodówce.


Kolejną cześć cista ścieram na tarce na grubych oczkach na wysmarowaną margaryną blaszkę i posypaną bułką tartą. Na cieście w blaszce rozsmarowałam dżem truskawkowy. Następnie na tę warstwę starłam ciemne ciasto. Na to położyć dżem, następnie ciasto z kakao.


Na pianę starłam trzecią część ciasta (jasnego). Z białek cukru i mąki ziemniaczanej ubiłam pianę i wyłożyłam na ciemne ciasto. Wstawiłam ciasto do piekarnika nagrzanego do 1stopni i piekłam min. To ciasto, które świetnie sprawdza się jako letni. Do przygotowania tradycyjnego pleśniaka używa się dżemu z czarnej porzeczki, ale można zastąpić go innym dżemem lub konfiturą z leśnych owoców.


Przepraszamy, ale nie udało się zainicjować komponentu. Przeciągnij i upuść plik tutaj jpg,jpeg,png do 10MB. Proszę odświeżyć stronę i spróbować jeszcze raz.


Każdy z nas pamięta smaki dzieciństwa, coś, co zawsze będzie kojarzyło się z kuchnią mamy, świętami, bezpieczeństwem czy ciepłem domowego ogniska. Pyszne ciasto, którego wyjątkowy smak tworzą warstwy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pleśniak kruche ciasto z owocami. U mnie w domu to się nazywało ciasto szampańskie i rządziło na imprezach urodzinowych w latach osiemdziesiątych - wspomina na forum. Jest smaczne, delikatne, świetnie pasuje tu piana z białek.


Piec ok minut na 1C aż ciasto się ładnie zarumieni. Wyłożyć pianę na ciasto i zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta. Polecane przepisy Doradcy Smaku.


Pleśniak ciasto przepis

Pleśniak, przepis z kategorii Słodkie wypieki. Przepis na PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI. PLEŚNIAK (SKUBANIEC) to kolejne z ciast, które znam od zawsze i do którego co jakiś czas wracam #128578; Mój przepis różni się trochę od tradycyjnego przepisu na pleśniaka. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy cukier, wykładamy na ciemne ciasto.


Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na masę jabłkową wykładamy rozwałkowane ciasto z kakao.


Ponieważ lubię jak piana w cieście jest widoczna dodałam do niej budyń i olej, których nie było w przepisie podstawowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty