Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu? Ich smak nie jest jednak taki sam. Mniej kaloryczne od tradycyjnych, lżejsze o lekko chrupiącej konsystencji. FAWORKI PIECZONE - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Są rewelacyjne, kruche, rozpływają się w ustach. Raczej lekko rozwałkowuję, składam, ubijam. Robię faworki z tego przepisu od kilku lat. Te pieczone w piekarniku przypominają bardziej kruche ciasteczka, dlatego moim zdaniem będziemy mogli przygotować je również w innym okresie niż tylko karnawał czy Tłusty Czwartek. Najważniejsze, żeby ciasto bardzo cienko rozwałkować.
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Tanie Gotowanie.
W smaku są bardziej podobne do kruchych ciasteczek niż do tradycyjnych fa Zobacz więcej. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na kruche i chrupiące faworki pieczone w piekarniku. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Są tak samo smaczne jak te smażone na głębokim oleju, a jednocześnie mniej kaloryczne.
Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Jak tam Wasze przygotowania do Tłustego Czwartku ? Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. W tym roku postawiłam na faworki.
U mnie tak najczęściej się je nazywa, ale wiem że wiele osób mówi na nie chrust, dlatego stosuję dziś tą nazwę zamiennie #128521; Dzisiejsze faworki przygotujecie w piekarniku, bez smażenia na głębokim tłuszczu. Zamiast masła jest olej kokosowy. Znacznie mniej kaloryczne.
Tym razem faworki są pieczone. Będą to wtedy pączki odchudone. Do ich przygotowania wykorzystałam mój ulubiony przepis na pączki mojej mamy. Pamiętajcie by cienko wałkować ciasto. Pełnoziarniste dietetyczne faworki pieczone w piekarniku.
Z ciasta wychodzi około faworków. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na faworki drożdżowe pieczone w piekarniku. Pączki wychodzą delikatne i mocno puszyste. Po testowaniu niezliczonych przepisów, byłam przekonana, że zrobienie bezglutenowych faworków z pieca graniczy z cudem.
I oczywiście JAK ZWYKLE. Czy faworki można upiec w piekarniku? Jedyne, co sugerował internet to gotowe mieszanki mąk bezglutenowych, a że nie lubię takich rozwiązań, prawie się poddałam.
Pewnie, że taaak :) Te z piekarnika są chrupiące i mają znacznie mniej kalorii niż te smażone na głębokim tłuszczu. Przepis na faworki pieczone w piekarniku. Pieczone faworki ETAP potrzebne składniki umieszczamy na stolnicy Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej masło, żółtka, spirytus i sól. Delikatne, kruche i niezwykle aromatyczne faworki pieczone.
Składniki ciasta siekamy, po czym dodajemy jogurt. Na papierze do pieczenia układamy faworki i pieczemy w rozgrzanym do 1stopni piekarniku przez ok. Zdrowszej wersji już chyba nie mogłam wymyślić. Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci. Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować.
Po wystudzeniu chrusty obtaczamy w cukrze pudrze. Bardzo łatwe do zrobienia. Polecam je osobą zapracowanym.
Powiem tak - to nie są pierwsze faworki jakie w życiu robiłam, ale w moim odczuciu najlepsze to one nie są. Faktycznie nie potrzeba tyle wysiłku przy wałkowaniu, ciasto jest bardzooo plastyczne, ale nie mogłam go zbyt cienko rozwałkować bo schodziło się do wewnątrz. Find Free WordPress Themes and plugins.
Pieczone fit pączki cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem, postanowiłam więc pójść o krok dalej i przygotować też zdrowszą wersję faworków (lub chrustu, jak kto woli).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.