środa, 25 lipca 2018

Świąteczny żurek

Świąteczny żurek

UREK STAROPOLSKI ŚWIĄTECZNY. Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru. Wszystkie warzywa oczyszczamy i gotyjemy wywar. PO ugotowaniu wyjmujemy marchewki, pietruszkę i selera.


Świąteczny żurek

Kiełbasę kroimy w krążki ,dajemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i na rumiano wysmażamy na wolnym ogniu ,w połowie smażenia dodajemy pokrojoną cebulkę i razem dosmażamy. Czy konieczny jest zakwas na żurek? Przepis Magdy Gessler oraz receptura Ewy Wachowicz należą do. Nazwa żur wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa „sauer” (niegdyś sur), oznaczającego „kwaśny”, ukiszony lub zakwaszony. W zależności od regionu Polski receptura na.


Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Tak przygotowaną wielkanocną zupę zajadaj w towarzystwie najbliższych! U mnie w domu nie nastawiało się zakwasu na żurek w przeciwieństwie do zakwasu z buraków, który wykorzystywany był podczas wigilijnej kolacji. Do szklanego naczynia wlej 2ml wody, a następnie dodaj łyżki mąki żytniej, ząbki czosnku oraz skórkę z chleba razowego. Zapewnią to wysokiej jakości składniki, dzięki którym zupa nie będzie miała żadnej konkurencji.


Warto poznać sprawdzony przepis na tę potrawę i zaskoczyć nią wszystkich gości. Zakwas żytni na świąteczny żurek. Dzisiaj jest ostatni moment, aby nastawić zakwas na żurek i zrobić test, czy faktycznie domowy jest o niebo lepszy od każdego kupnego.


Jeśli Wam posmakuje, to w czwartek możecie powtórzyć proces, by w niedzielę ugotować prawdziwy, tradycyjny żur #128521; Ja będę gotować swój jutro i, oczywiście. Kroki wykonania: Wodę zagotować, dodać kostki, wlać wymieszany żurek, zagotować, śmietanę rozpuścić z odrobiną ciepłego żurku, wlać do gotującego się żurku, dodać pokrojony czosnek, doprawić do smaku solą. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry.


Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Tradycyjny, pyszny żur na zakwasie, o niezwykłym aromacie wędzonego boczku, chrzanu i czosnku. Winiary, 2g kiełbasy, ząbek czosnku, łyżki tartego chrzanu, łyżki kwaśnej śmietany, ugotowane ziemniaki, świeża zielona natka, tymnianek, oregano Kiełbasę pokroić w plasterki lub w paski.


Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Podana na wielkanocne śniadanie, zawsze znajduje chętnych na dokładkę w ciągu obu świątecznych dni. W tym celu specjalna grubo mieloną mąkę żytnią razową zalewamy przegotowaną letnią wodą w jakimś słoiku, wrzucamy tam kilka ząbków czosnku, przykrywamy kawałkiem gazy i czekamy ok.


Codziennie możemy zamieszać naszą zawiesinkę. Przygotowanie żurku rozpoczynamy od ukiszenia żuru. Można to poznać po tym, ze robi się kwaśny. Ja postanowiłam w tym roku zrobić po raz pierwszy.


Tylko pytanko majak ten zakwas się kwasi przez te kilka dni, to czy w tym czasie się go miesza, czy tak zostawia samemu sobie? Zupy świąteczne są niezwykle pożywne i zawierają dużo mięsa. Prawie zawsze podawane są z jajkiem. Zapewniamy, że to sprawdzony przepis na.


Jak już wspomniałam mój żurek wielkanocny musi być na bogato – gotowane jajka, biała kiełbasa, gotowana marchewka Bardzo istotne jest by nie oszczędzać na białej kiełbasie. Wielkanoc, przepisy wielkanocne. Wywar na żurek ugotowałam na najładniejszym kawałku wędzonego boczku jaki udało mi się znaleźć, oraz na angielskiej kiełbasie z ziołami kupionej u rzeźnika. Nie jadłam tak dobrego żurku już dawno.


Aromatyczny, treściwy, świąteczny. Forum - żurek świąteczny (191) Odp. Dodane przez Bozow: Tylko o kuchni. Historia z żurem ma drugie dno. Mój luby ma swoją teorię na temat j. Według jego teorii jest żurek, żur:samotny, żonaty i barszcz biały.


Mnie te jego subtelności nie obchodzą ale w jego wykonaniu to żur na pewno żurem nie. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!


Zobacz nasze przepisy na Polki. Składniki: Wykonanie: Cebulę i wędzonkę kroimy w kostkę, wędzoną kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na tłuszczu. Gotujemy wywar (jarzyna, bez kapusty). Jarzyny wyciągamy z wywaru.


Świąteczny żurek

Do wywaru dodajemy usmażoną cebulę z wędzonką i kiełbasą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty