czwartek, 19 lipca 2018

Przepis na leczo z cukinii i papryki

Do jego przyrządzenia możesz wykorzystać proste składniki, z których część każdy ma w domu pod ręką. Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli. Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy.


Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini.


Twojego przepisu nie jest węgierską potrawą. Mimo to, ja również robię taki gulasz warzywny i mówię na niego leczo bo tak się już u nas przyjęło :-) Smacznego i pozdrawiam. Zobacz, jak zrobić leczo. Leczo - danie proste i smaczne. Przepisy na leczo są różne.


Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Robię je naprawdę różnie. Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć.


Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało. Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki i obsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia wsypujemy mieloną. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


Przepis na leczo z cukinii i papryki

Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.


Tym razem jest na bazie cukinii i papryki, choć nie zabraknie kilku zaskakujących składników :-) Składniki: cukinia, paprykli, duże ogórki gruntowe, duża cebula, pomidory, dag wędzonej kiełbasy, g serka topionego, łyżeczki koncentratu pomidorowego, majeranek, sól, pieprz, zioła. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano.


Durszlak - leczo z papryki z ryżem. Przejdźmy jednak do naszego leczo. Jak zrobić leczo, które najbardziej przypomina tę węgierską wersję?


Otóż przepis leczo to głównie kilka najważniejszych warzyw. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Podawaj z kromką dobrego chleba.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Podziel się: Udostępnij na Twitterze(Otwiera się w nowym oknie). Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym.


Umyć pomidory, paprykę i cukinię. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. To faktycznie olbrzym ta cukinia! Z takiej wielkiej cukinii to można zrobić wiele rzeczy np.


Takiej wielkiej nie trzeba całej obierać tylko po kolei, bierzemy kawałek, obieramy i coś z niej robimy. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Uwielbiam taki warzywny mix, którym mogę się cieszyć cały rok. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.


W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty