Wielkanoc, zakwas, zakwas na żurek, zupa, żur śląski, żurek wielkanocny. Ilość komentarzy: 2- dołącz do dyskusji! Anuluj pisanie odpowiedzi. Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.
Regionalny przysmak na obiad - żur śląski. Obowiązkowo z dużą mięsną wkładką żur śląski podawany jest na co dzień i od święta. Odpowiednio kwaśny, doprawiony czosnkiem i majerankiem. W naszej rodzinie pojawia się bardzo często, zwykle jako sobotni obiad albo na Wielkanocnym śniadaniu, Najlepszy jest żurek na domowym zakwasie, dlatego często przygotowuję zakwas na zapas i trzymam go w lodówce. Tradycyjny żurek śląski - sposób przygotowania: Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy w garnczku.
Pokrojoną cebulę dodajemy do mięsa. Aby wyszedł doskonały, wykorzystaj do jego ugotowania różne rodzaje mięsa. Dobrze skomponuje się on z wędzonym boczkiem o charakterystycznym, dymnym aromacie.
Te składniki mięsne staną się bazą dla bulionu. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy.
Na początku wrzucamy boczek, następnie kiełbasę smażymy na wytopionym tłuszczu z boczku. Większy kawałek boczku wkładamy do garnaka zalewany 2-litra wody i gotujemy na średnim ogniu min. Dodajemy wszystko do garnka z wodą. Po tym czasie do boczku dodajemy ziemniaki gdy będą pół miękkie dodajemy kiełbasę. W czasie gotowania się ziemniaków i kiełbasy mniejszy kawałek boczku kroimy w kostkę i rumienimy na.
Dobry żurek powinien być odpowiednio kwaśny, gęsty, pachnący majerankiem. Do jego przygotowania użyj białej kiełbasy. Sprawdzi się także wędzony boczek albo żeberka, ale biała kiełbasa nada mi wyjątkowego charakteru. Polecane przepisy: na żurek śląski remigiusz rączka Zobacz więcej.
Dania główne Żurek z domowego zakwasu. Kto lubi żurek,będzie zachwycony tym przepisem. Centrum Ogrodnicze Ogród Śląski.
Tylko u nas znajdziesz połączenie zakupów, nauki, zabawy i odpoczynku. W jednym miejscu kupisz ozdoby, akcesoria i narzędzia do ogrodu oraz domu. Najładniejsze rośliny, egzotyczne zwierzęta, rozrywka dla Twojego dziecka, a przy tym odpoczynek przy wyśmienitej kawie w tropikalnym klimacie! Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej (жур, кісяліца), czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Sposób przygotowania przepisu: Zakwas na Żur Śląski.
Przygotować na parę dni przed gotowaniem żurku. Wodę zagotować i ostudzić. Mąkę przesypać do słoika. Czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę do czosnku,dodać do mąki. Całość zalać zimną,przegotowaną wodą i dobrze wymieszać (żeby nie było grudek z mąki)Słoik przykryć ściereczką i pozostawić w. Zakwas podstawowy na żur oraz żurek szykuję się tak samo.
Aby zrobić zakwas do żuru i żurku potrzebujesz mąki żytniej, najlepiej typ. Bardzo ważny jest też czosnek, ponieważ ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza proces fermentacji zakwasu. Wszelkie prawa zastrzeżone Ogród Śląski Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Wigilijny żurek, popularny między innymi w Małopolsce powstaje na bazie wywaru grzybowego, który nadaje mu intensywny grzybowy aromat oraz ciemną barwę. Wróćmy jednak do podstaw, a więc do zakwasu. Metoda przygotowania jest banalnie prosta, polecamy więc spróbować zrobić własny. Przyrządza się go z dowolnie wybranej.
Zakwas żurku: Na kilka dni przed planowanym gotowaniem żuru należy przygotować zakwas-podstawowy składnik żurku. Polecamy pyszny Żurek Śląski, kiszony w tradycyjny sposób. Jest to doskonała baza do dania, popularnego w całej Polsce.
Można przyrządzić go na wiele sposobów. Zależy nam, abyście w naszym Żurku odnaleźli tradycyjny smak i aromat, charakterystyczny dla kuchni śląskiej. Kliknij, aby zobaczyć przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.