poniedziałek, 13 października 2014

Czym doprawić leczo z cukinii

Pasztet z cukinii z marchewką, pasztet z cukinii z pieczarkami - sprawdźcie, jak je. Jakie dodatki, przyprawy i zioła do leczo Bazą leczo jest świeża papryka i wyrazista w smaku cebula. Jedną z głównych przypraw jakie stosuje się do leczo jest papryka w proszku lub świeża - ostra.


Jeżeli potrawa ma być pikantna, wtedy wybiera się chili, a w wersji łagodnej dodaje się słodką paprykę w proszku. Ja oprócz tego co koleżanka wyżej daję jeszcze czasami bazylię i oregano lub trochę ziół prowansalskich. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni.


Jako osobne danie obiadowe bądź na kolację warto przygotować leczo z mięsem. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.


Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody.


Podawaj z kromką dobrego chleba. Jeśli macie w planach przyrządzenie najprostszego leczo z cukinii, pomidorów i papryki właśnie, to Kuchnia Lidla ma dla was znakomity przepis. Sprawdźcie koniecznie, jakich składników potrzebujecie i czym powinniście doprawić leczo z cukinii, aby zachwycić swoją rodzinę i gości.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Innych przypraw użyjemy do leczo z wołowiną, a innych do leczo z mięsem wieprzowym.


Już choćby sól – wołowiny nie należy solić w trakcie gotowania. Bardzo ważne jest, aby leczo dobrze, konkretnie doprawić. To wyrazista, kolorowa potrawa, pochodząca z kolorowej kuchni, więc musi taką pozostać. Z pewnością każdy miłośnik węgierskiej kuchni oburzy się na jarskie leczo, utyskując nad niewystarczającą tłustością oraz brakiem wędzonego aromatu.


Ale przecież każde wegetariańskie i wegańskie danie może być równie smaczne jak mięsisty oryginał, jeśli tylko odpowiednio potraktuje się wszystkie składniki. Coś ciepłego, sytego, domowego. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.


Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Zupa-krem z cukinii, makaron z cukinią, papryką i pieczarkami, dodaję do masali, leczo, gulaszów, piekę w piekarniku plastry posmarowane oliwą i przyprawione ziołami, i co tam jeszcze mi wpadnie do głowy. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Przepisy z kategorii leczo bezmięsne. Dodatkowo możemy doprawić leczo małą ilością zasmażki. Taka ilość dodaje smaku, ale nie zagęszcza samego leczo. Leczo z cukinią i kiełbasą. Pewnie każdy ma swój przepis, oto mój ulubiony na bigos z cukinii, może być też leczo, lecz najpewniej ani jedno ani drugie(bo bigos to z kapusty, a leczo z papryki głównie).


Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Tworzymy ją z pasją dla tych, którzy tak jak my, kochają gotować i piec. Znajdziesz tu moc inspiracji na każdą okazję, stworzysz własną książkę kulinarną, a także poznasz sporo kulinarnych porad i trików. Następnie dodać podsmażone mięso z cebulą oraz pieczarkami z patelni i dokładnie wymieszać.


Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi do smaku, po czym nakryć pokrywką. Podczas gotowania pod przykryciem warzywa zaczną wypuszczać sok, w tym czasie należy od czasu do czasu mieszać leczo za pomocą łyżki. Cukinia, a dla innych kabaczek to warzywo dyniowe, którego miesiącem sezonowym jest sierpień. Cukinia ma neutralny smak i twardą konsystencję, którą traci podczas obróbki termicznej. Placki z cukinii czy też leczo z cukinią to tylko jedne z wielu popularnych potraw przygotowywanych z wykorzystaniem tego warzywa.


Jakie właściwości i wartości odżywcze posiada cukinia? W Polsce w zależności od regionu przyrządza się leczo z dodatkami cukinii oraz bakłażana, co czyni leczo podobne do francuskiego ratatouille. Słowo „leczo” pochodzi z terenów północnych Węgier i pierwotnie używano tej nazwy do określania połączenia papryki i pomidorów. A choćby coś a la leczo, tylko z cukinii. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulkę, wrzucić pokrojone w kostkę duże pomidory, dodać łyżeczkę czarnego świeżo zmielonego.


Na oleju podsmażasz cukinię z papryką, niech się podsmażą na ciut rumiano. Pod koniec doprawić czym się tam lubi, oregano, pieprz, sól, papryka itp no i czosnek. Z czosnkiem to nie za długo, bo zgorzknieje i już pyszne nie będzie.


Jest lekkie, szybkie, warzywne, sezonowe i smaczne. Trzeba cię dłużej przekonywać? Niektórzy mogą zastanawiać się, czym właściwie jest leczo z kabaczka. Nie każdy zna takie określenie cukinii. Dokładnie tak, leczo z kabaczka to nic.


Kurczaka doprawić tymiankiem i oregano, posypać obficie solą i pieprzem. Połączyć mięso z przyprawami i dodać do cebuli i papryki. Z bakłażana odcisnąć wodę i wraz z gałązką rozmarynu dodać go to gotującego się lecza.


Możesz stół nazwać krzesłem, ale po co? Czy będziesz mówić, że nakryłaś do krzesła?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty