piątek, 10 października 2014

Ile piec chleb zytni na zakwasie

Jak szybko upiec chleb żytni na zakwasie? Mąkę żytnią wsypujemy do misy. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy wodę i krótko wyrabiamy ciasto na chleb żytni.


Chleb wstawiam do zimnego piekarnika, który nastawiam na temp. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?


Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.


Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Czy to jest możliwe w przypadku zakwasu czy taka wygoda to tylko na drożdżach? Chleb raczej nie wyjdzie tak pulchny jak na drożdżach, ale wyjdzie dobry, z lekko kwaskowym smakiem – czyli w sumie inny chleb niż ten z przepisu. Ja nie znam sposobu przeliczania ilości drożdży na ilość zakwasu – i nawet nie wiem, czy jest to możliwe, bo dodając zakwas zmieniają się m. Dzien dobry, Prosze o podpowiedz!


Pierwszy raz robie zakwas i to byl moj pierwszy chleb upieczony na zakwasie. Mam bardzo mlody zakwas, dni. Chef Titanium troche sie przy tym ciescie kiwal nie wiem czy to normalne w kazdym razie wszystko dobrze wymieszane. Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecam ten przepis. Mój przepis na chleb żytni jest bardzo prosty i szybki, wychodzi zawsze, gdy mamy aktywny.


Z tej okazji przygotowałam ciemny chleb pszenno-żytni na zakwasie. Bardzo prosty chleb pszenny z dużą ilością żytniego, razowego zakwasu. Nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu, wystarczy sam aktywny zakwas.


Dzięki tak dużej ilości zakwasu chleb jest cięższy, ciemniejszy i bardziej chlebowy :). Chleb szybko się robi, w porównaniu do tzw. Piekę chleby na zakwasie regularnie i coś mi nie pasowało z tą solą, no ale jak wiadomo kazdy przepis jest inny, wiec nie dyskutowalam, no ale na pewno.


Jeśli szukasz tylko przepisu na chleb, taki jak na zdjęciu tytułowym, od razu zapraszam Cię do podrozdziału: Przepis na chleb żytni na zakwasie. Jeżeli jednak chciałbyś się dowiedzieć jak ja uczyłem się piec chleb i jakie błędy przy tym popełniłem, to zapraszam do lektury całego wpisu. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu.


Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. Przepis i sposób wykonania tego chlebka zamieściłam w artykule:“Domowy chleb na zakwasie – łatwo, zdrowo i smacznie” Jednak chciałam spróbować innego chlebka oraz poeksperymentować trochę z pieczeniem.


Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę. Zaczyn może stać do tygodnia w zamkniętym słoiku w lodówce. Jak upiec chleb na zakwasie bez ugniatania ciasta - prosty przepis. Następny chleb można piec najwcześniej po dniach. Najpierw minut w stopniach, później kolejne w 15 a na koniec godzinę w 180.


Chleb pieczecie w sumie półtorej godziny. Po upieczeniu wyjmijcie chleb z foremki i ułóżcie do góry nogami, żeby odparował. Tak musi sobie poleżeć jakieś półtorej godziny. Niektóre mąki bywają dość kwaśne, dlatego chleb można dosłodzić. Dodane przez oliwia_winna w: Tylko o kuchni.


P ół roku temu zakupiłem automat Kenwood i postanowiłem piec chleb wyłącznie na zakwasie. Najpierw wyhodowałem zakwas (obecnie ma ok. miesięcy) i zabrałem się za próbowanie przepisów, jedne były lepsze, drugie gorsze. Po wielu testach opracowałem swoją recepturę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty