czwartek, 23 października 2014

Makowce zawijane

Chyba, że chcemy makowce zamrozić, wtedy lukier zrobić po rozmrożeniu ciasta). Uwagi: Dłuższy bok rozwałkowanego prostokąta powinien być krótszy niż długość blachy tak, aby makowiec spokojnie zmieścił się w piekarniku, biorąc zapas, że jeszcze na boki urośnie. Piec w temperaturze 190ºC przez około - minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.


Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem. Zrobiłem makowce, pierwszy wyszedł super (może minimalnie zbyt bardzo przypieczony), drugi wyszedł pyszny, ale niestety rozbił się na łączeniu. Strucle przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dwa makowce mi wyszly i sa juz w piecyku.


Sama ta gotowa masa to nie wspaniala ale upiekszylem ja rodzynkami i daktylami wymoczonymi w rumie. Ciasto to pozytywne zdarzenie bo wyroslo prawie 3X a uzywalem suchych drozdzy do ciast slodkich. Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków.


Makowce zawijane

W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Cukier puder wsypać do miski, dodać gorący sok z cytryny lub limonki, następnie dokładnie wymieszać. Posmarować pędzelkiem po wierzchu makowca, posypać skórką lub makiem. W święta nie może zabraknąć makowca.


Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół. Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Zawinięte w papier makowce odstawiamy i nagrzewamy piekarnik do 1stopni przy grzaniu góra-dół. Ciasto układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około minut.


Makowce zawijane

Kruche babeczki z makiem (mini makowce) Może znajdą się jeszcze tacy, co to im się makowce w święta nie przejadły. A może są już tacy, co planują tegoroczne wypieki bożonarodzeniowe. Dla jednych i drugich - przepis na kruche babeczki z makiem. Wyglądają bardzo elegancko i dekoracyjnie. Według staropolskich wierzeń mak jest składnikiem, który zapewnia domownikom dostatek.


Dzisiaj mak to przede wszystkim dodatek do wypieków i potraw na słodko. Makowiec w cieście cytrynowym. Przyrządza się z niego nadzienia do drożdżówek, dodaje do serników oraz tortów. Jednym z najpopularniejszych ciast z makiem jest, oczywiście, strucla. Przepis na klasyczny, zawijany makowiec.


Masa makowa jest wilgotna, ale dobrze trzyma się ciasta. Według przepisu, który proponujemy przygotujesz go sprawnie, a efekt zaskoczy Twoją rodzinę. Domowe makowce, czyli tradycyjne ciasta z makiem. Pieczone głównie na Wigilię i Święta. Mogą mieć postać strucli (makowiec zawijany) z ciasta drożdżowego lub być uformowane na kształt gwiazdy z nadzieniem makowym.


Poniżej znajdziecie przepisy łatwe i nieco trudniejsze, tradycyjne i nowoczesne, takie, które udadzą się każdemu, nawet z gotowej masy makowej. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra.


Nie wszyscy jednak mają. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowce zawijane. Pyszne, drożdżowe makowce. Tradycyjne, zawijane, z bakaliami.


Pięknie pachną, są delikatnie migdałowe i waniliowe. W środku wilgotne i pełne makowego nadzienia, mniam… Przygotowanie ich to była dobra zabawa:) ale trochę czasochłonna. Na pewno u mnie będą na święta.


Fantastycznie smakują ze szklanką mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty