piątek, 24 października 2014

Biszkopt opada

Prosty przepis na biszkopt, który nie upada. Z nim Twoje torty zawsze wyjdą rewalacyjnie! Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Moja mama mówiła, że proszku do pieczenia dodaje do biszkoptu ten, co nie umie go upiec. Biszkopt bez proszku nie ma wielkich dziurek, dobrze chłonie nasączenie zatrzymując je w środku, jest sprężysty, leciutki i ma zdecydowanie lepszy smak.


Biszkopt opada

W związku z czym nawet nie zdążam go wyjąć, a co mówić rzucić, bo i tak jest klapnięty. Dodam, że robię wszystko tak jak podałaś w przepisie…Help! Biszkopt, który nigdy nie opada Od zawsze szukałam przepisu na biszkopt idealny. Rozwiązanie mojego problemu przyszło kilka lat temu, kiedy piekłam ciasta na Boże Narodzenie z moją ciocią. Opowiedziałam jej o tym jak kilka dni wcześniej chciałam upiec zwykły biszkopt do herbaty, ale zupełnie mi nie wyszedł.


Kulinaria - Forum Gdańsk, Gdynia, Sopot. Porozmawiaj o aktualnych problemach i radościach mieszkańców Trójmiasta. Zobacz ciekawe artykuły. Czy warto smażyć ogórki na zupę ogórkową?


Kinga Rusin zachwyca w modnej sukience. To model polskiej marki. Biszkopt jest delikatnym ciastem i nie lubi zmiany temperatury podczas pieczenia, jak również po upieczeniu, dopóki nie wystygnie.


Nie wolno otwierać w tym czasie okien. PS biszkopt z jajek ucieranych oddzielnie też mi nie wychodzi, a ten zawsze. Rzucam biszkopt z pewnej wysokości na podłogę i wtedy nie opada. Kiedyś chciałam się dowiedzieć dlaczego po rzuceniu nie opada i znalazłam w necie wytłumaczenie, że wtedy pęcherzyki powietrza dzielą się na mniejsze, które nie mają już takiej siły jak te duże (przed rozbiciem przy upadku), aby wydostać się z ciasta. Co robić, jeśli biszkopt nie wyrasta lub opada po upieczeniu?


Biszkopt opada

Prześledź sposób wykonania, co mogłeś zrobić inaczej? Czy dobrze odmierzyłeś mąkę i pozostałe składniki? Czy prawidłowo ubiłeś białka (nie przebiłeś)? Mam siedmiomiesięczne dziecko.


Od kiedy można podawać mu biszkopty. Dodane przez emaw: Tylko o kuchni. Szukaliście przepisu na biszkopt idealny? Taki, który nigdy nie opada i jest prosty jak stół? Biszkopt to wyjątkowe ciasto, które łatwo i szybko może upiec właściwie każdy.


Biszkopt opada

Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Można go piec z dodatkami, np. Jakie są przyczyny tego, że ciasto opada? Może mieć wiele smaków, np. Dwa razy próbowałem upiec ciasto, przepis jest na pewno dobry, a mimo to ciasto dwa razy opadło i zrobił się zakalec.


Czy ktoś wie dlaczego ciasto opada? Czy to biszkopt, czy drożdżowe czy francuskie? Jeśli to biszkopt to na ocet. Nie dolał czasem ktoś do niego wody?


Biszkopt najpierw studzić w foremce, a następnie wyjąć i gdy będzie już dokładnie wystudzony przekroić w poprzek na dwie części. Biszkopt od razu po upieczeniu może być delikatnie wypukły, ale podczas studzenia nieco opada i jest równiutki. W końcu znalazłam idealny przepis na biszkopt na tor t. Ciasto jest pu szyste, pulchne, świetnie wyrasta i łatwo je przekroić na cztery, a nawe t pięć cienkich blató w. Ni e może się nie udać, o zakalcu nie ma mowy.


Co do mieszania w prawą,a właściwie w jedną tą samą stronę,to jest to,co pamietam z dzieciństwa-Mama zawsze zwracała uwagę temu,który jej pomagał,żeby ciasto ucierać tylkow jedną stronę:)))Ja ucieram czasem kręcąc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty