Druga sprawa, to również ta śmietana. Staropolski żur to prosta, mocna polska zupa. Knorr dodany do wywaru z mięsa wieprzowego sprawi, że we własnym domu przygotujesz potrawę na miarę mistrzów kuchni. Jej smak właśnie powinien być kwaśny, więc raczej nie powinno się dodać do niej śmietany.
Pamiętaj, że tradycyjny żurek staropolski gotujemy z dodatkiem wędzonki, ale podajemy z kawałkiem białej kiełbaski i pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami. Boczek pokroić na kostkę i podsmażyć, następnie dodać posiekaną cebulę i razem smażyć aż cebula się zarumieni, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. UREK STAROPOLSKI - podstawa tradycyjnej polskiej kuchni. Idealna potrawa na święta wielkanocne. Prosty, pyszny i klasyczny przepis.
Możesz do nich przygotować także smażony boczek z cebulą, kawałek ugotowanej białej kiełbasy, lub posypać je po prostu koperkiem. Już od kilku lat gości na moim Wielkanocnym stole i za każdym razem wychodzi rewelacyjnie. Wyjątkowy, pyszny przepis na tradycyjny polski żur na zakwasie z jajkiem i kiełbasą. Dzisiaj obiecany przepis na żurek. Oto sposób przygotowania.
Przepis na tradycyjny żurek staropolski - wykorzystaj go na Wielkanoc. Sekret smaku to nie tylko dobra kapusta i przyprawy, ale też mięsne dodatki. Bigos staropolski musi być pełen pieczonych mięs, kiełbasy i boczku. Składniki: 5ml zakwasu na żurek, dag wędzonego boczku, cebula ziaren ziela angielskiego pieprz w ziarenkach ząbki czosnku liście laurowe, łyżki chrzanu sól pieprz majeranek, białe kiełbasy łyżki śmietany jajka ugotowane.
Zgodnie z tradycją żurek staropolski podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i porcją białej kiełbasy. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Do kwaśnego żurku po staropolsku polecamy też dodać wysmażony na chrupko boczek z czosnkiem i plasterkami białej kiełbasy oraz - zgodnie z tradycją - sporo majeranku. Pyszny z grzankami z razowego, żytniego chleba. Nazwa żur wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa „sauer” (niegdyś sur), oznaczającego „kwaśny”, ukiszony lub zakwaszony.
W zależności od regionu Polski receptura na. Smakołyk ten stanowi tradycyjną Wielkanocną potrawę w naszym kraju. Dlatego nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Smacznie, szybko i tanio.
Gotuj razem z nami krok po kroku! Jak zrobić pyszny domowy Żurek- przepis mojej MAMY. Opis przepisu: Autor: WINIARY Przyjemnie kwaskowy żurek staropolski przyrządzamy z Barszczu białego Nasza Specjalność WINIARY z dodatkiem kwasu z ogórków kiszonych i kwaśnej śmietany.
Wrzuć pociętą w plasterki kiełbasę, lekko podsmażoną na patelni, obrane ziemniaki pocięte w kostkę, a także liść laurowy i ziele angielskie, po czym całość zagotuj mieszając. Zakwas na żurek staropolski warto zrobić w domu. Zakwas żytni to podstawa przepisu na żurek wielkanocny.
Szybko i prosto, według tradycyjnej receptury. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż rozdrobniony czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę. W dużym garnku gotuj ziemniaki pokrojone w kostkę. Sprawdź przepis na żurek staropolski ! Po minutach gotowania dodaj do nich podsmażoną kiełbasę z czosnkiem, liście laurowe, ziele angielskie.
Przepis spisałam kilkanaście lat temu oglądając program kulinarny- Gotowanie na ekranie- prowadzony przez Adriannę Godlewską- prywatnie żonę Wojciecha Młynarskiego. Połączyć żurek ze śmietaną i śmietanką, zahartować i dodać do garnka. Kiedy ziemniaki są już miękkie, wlej żurek. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron, chwilę poddusić pod przykryciem, następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Taki żurek wielkanocny na białej kiełbasie smakuje świętami.
Najczęściej żurek podaję z gotowanym na twardo. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. To mój najlepszy przepis na żurek staropolski.
Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. I choć powstaje wiele nowoczesnych wersji tego dania, tradycyjny staropolski wariant z białą kiełbasą pozostaje bezkonkurencyjny. A może masz pomysł jak ten przepis ulepszyć? Podziel się z nami swoim komentarzem! Tradycyjna staropolska zupa wielkanocna czyli żurek.
Jak sprawić by był doskonały? Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!
Przygotuj własny zakwas, to podstawa. Klasyczny domowy żurek jest znakomitą zupą otrzymaną z zagotowanej z przyprawami wody, zakwasu i wielu rozmaitych dodatków. Zobacz nasze przepisy na Polki. Jedną z najważniejszych potraw, której nie powinno zabraknąć na stole podczas Wielkanocnego śniadania jest tradycyjny żurek.
Warto poznać sprawdzony przepis na tę potrawę i zaskoczyć nią wszystkich gości. Zapewnią to wysokiej jakości składniki, dzięki którym zupa nie będzie miała żadnej konkurencji. Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany?
Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest zaprawiany, żurek pobudza nasze kubki smakowe i jest niemal boski. A na Święta pasuje jak ulał, bo jak to Wielkanoc bez żurka? Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat.
Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.