Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! Po tym czasie dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy kolejne minut, od czasu do czasu mieszając. U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna.
Polecane przepisy Doradcy Smaku. Leczo z pieczarkami i kiełbas. Do kiełbasy na patelnie dodajemy pokrojone papryki i. Ostatnio modne są wszelkie wersje wege, bez tego czy tamtego, ale ja ze starej szkoły ;D Mamine leczo wymiata.
Papryki oczyść i pokrój w kostkę. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw.
Podawaj z kromką dobrego chleba. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.
DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. To bez wątpienia pyszne i szybkie danie, którym ugościsz nawet największych smakoszy. Dzięki pieczarkom leczo zyskuje aromat grzybów, a smak dania staje się nieco łagodniejszy.
Na patelni na oleju podsmażamy cebulkę ,wyciśnięty czosnek i pokrojoną kiełbasę. Moje leczo odbiega nieco od tego tradycyjnego, bo zawiera pieczarki. Po upływie wyznaczonego czasu duszenia dorzucamy do garnka cukinię i pieczarki i dusimy do momentu, aż cukinia będzie prawie miękka (ale nie może się rozlatywać). Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw.
Cukinię kroimy w średnią kostkę. Umyte pieczarki oraz parówkę kroimy w grubsze plasterki. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Któż nie zna leczo - potrawy sycącej, pełnej warzyw, którą przygotowuje się w jednym garnku.
W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą. Przedstawiamy kilka przepisów na leczo. Następnie gotujemy całość pod przykryciem na. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana.
Najpopularniejsza jest w postaci zielonej, ale są także kabaczki żółte i w. Warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane, a całość doprawiona ziołami i pomidorową passatą smakuje wybornie. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Zobacz, jak zrobić leczo. Niektórzy lubią dodać do lecza. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni.
Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.
W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory należy sparzyć i zdjąć skórę, posiekać na kawałki.
Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Kolejno dorzucam pieczarki i duszę całość kilka minut razem. Pieczarki wcześniej poddusiłam. Teraz dorzucam cukinię, podlewam wszystkie składniki wodą i duszę pod.
A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Na naszych stołach leczo też jednak chętnie gości – i latem, i zimą. Podajemy proste przepisy na leczo domowej roboty.
Uwielbiam lipiec za pyszne owoce, którymi nas obdarowuje, a sierpień za moc warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.