Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. Nie jest to jednak konieczne. I zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez parę sekund wyrabiamy ciasto i dzielimy na równych części. I z każdej z nich formujemy bułki.
Kładziemy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia) i każdą z bułek nacinamy tępą stroną noża prawie do samego spodu. Wiesz już, jak upiec bułki. Wykorzystaj je do kanapki firmowej na drugie śniadanie czy kanapki à la hamburger z kotletem mielonym i przekonaj się, jak pyszne są domowe. I stad pytanie - gdzie można sie zaopatrywać w tanie bułki do wypieku w domyślić (takie podłuzne raczej, jak dan cake robi) - nie jest to wielka oszczędność (bułka po 50g bez kosztów energii) ale nie wychodzenie rano w niedzielę po pieczywo warte tego luksusu. Najlepiej i najoszczedniej upiec samemu w domu w piekarniku.
Oczywiście bułki powinny być przykryte. Przepis na bułki pszenne. Zobacz jak szybko i pysznie upiec bułki śniadaniowe pszenne na suchych drożdżach.
Te domowe bułki uratują nie jeden poranek. Warto mieć zawsze w domu saszetkę suchych drożdży. Jestem pewna, że mąka również się znajdzie. To bardzo dobry przepis na bułki drożdżowe.
Z drugiej strony niekoniecznie mam ochotę na zagracanie kuchni automatem do pieczenia chelba – duże to, trzeba czyścić, rozkładać, składać, czekać całą noc na wyrośnięcie i upieczenie chleba… Próbowałem już robić chleb w domu, ale skończyło się to dość poważnym poparzeniem dłoni i zapał „nieco” mi przeszedł. Podeszłam drugi raz do bułek i niestety. Wcześniej robiłam z innego przepisu, też na zakwasie, teraz według powyższego. W obu przypadkach bułki troszkę podrosły i były zbite. W pierwszy dzień były ok, ale już na drugi dzień nie bardzo.
Cóż do trzech razy sztuka. Następnym razem dodam nieco drożdży. Czas pieczenia 8-minut. Chyba smak może być trochę inny?
Połóż na wierzchu pokrojonego bułeczki, nałóż kawałek sera na wierzch i rozprowadź naczynie na blasze do pieczenia. Pieczone bułki w domu są już prawie gotowe, pozostaje tylko wysłać je do piekarnika na 7-minut w temperaturze 2stopni. Postaram się więc wyjaśnić w dużym skrócie #128578; Zacznę od wypieków na drożdżach.
Dzięki temu szybko nauczysz się piec np. W kolejnym poście opowiem o zakwasie. Jeśli chcesz piec w domu chleb i bułki, radzę zacząć Ci od czegoś prostego. Chrupiące i super puchate bułki pszenne na jogurcie!
Bułeczki jogurtowe są proste do zrobienia i potrzebują tylko trochę czasu, by wyrosły. Ciasto na bułki na mleku – gotuj w domu! Domowej roboty bułeczek nie można nawet porównać z wypiekami! Bujne, pachnące, miękkie produkty z rodzynkami, cynamonem, dżemem, cukrem jak dorośli i dzieci.
Istnieje wiele odmian nadzień, ale najważniejsze jest, aby zrobić dobre. Profesjonalne produkty do pieczenia domowego chleba sprawią, że czas spędzony w kuchni będzie dla Ciebie przyjemnością. Miski do podgrzewania i wyrabiania ciasta drożdżowego sprawią, że Twoje pieczywo w ciągu krótkiej chwili będzie gotowe do pieczenia, a Ty oszczędzisz czas na dalsze zabawy w kuchni. Wypiek chleba w domu to alternatywa dla pieczywa faszerowanego chemią. Na domowe potrzeby chleb przygotowuje się w piekarniku lub maszynie do pieczenia.
Jeśli zależy nam na czasie, możemy zrobić chleb drożdżowy, jeśli nie jesteśmy ograniczeni czasowo, wykorzystajmy przepis na chrupiący chleb na zakwasie. Domowe bułki pszenne - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowanie chleba w domu nie jest trudne, a domowe pieczywo jest smaczniejsze i zdrowsze od tego, które sprzedawane jest w sklepach.
Chleb to podstawa żywienia w wielu domach, warto więc zadbać o to, aby były to naprawdę zdrowe podstawy. Chleb, bułki czy bułeczki sprzedawane w sklepach są chemicznie ulepszane, aby dłużej. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy podłużne bułki. Ich końce powinny leżeć płasko.
Pędzelkiem rozprowadzamy na bułeczkach resztę jajka i zostawiamy je w cieple na minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Kiedy ostygną zdejmujemy je z blachy. Do tego odpowiednie dodatki i super burgery w amerykańskim stylu są gotowe.
Będą smakować podane z sałatą, szynką, serem, hummusem lub pastą do chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.