środa, 22 października 2014

Biszkopt z dodatkiem wody

Jeśli pierwszy raz pieczecie biszkopt kakaowy z dodatkiem wody, to polecam dać jedną łyżkę wody mniej, aby sprawdzić jak wyjdzie. Zasada jest taka: łyżka wody na jajko. Z jednej ryby dwa dania. Latem zaś stanowi delikatną bazę do ciast z różnorodnymi owocami, kremami i galaretką.


Biszkopt z dodatkiem wody

Ciasto biszkoptowe powstaje głównie na bazie jaj, mąki pszennej (najczęściej tzw. tortowej) i cukru. Swoją puszystość zawdzięcza głównie pęcherzykom powietrza, które wprowadzane są do niego w trakcie ubijania jajek. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Białka ubijamy na sztywno. Dalej ubijając dodajemy po troszku cukru. Następnie stopniowo dodajemy żółtka wymieszane z wodą. Pod koniec ubijania wsypujemy po troszku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia a na koniec po łyżeczce octu.


Zaloguj się lub zarejestruj. Na blogu jest już kilka przepisów z wykorzystaniem wody z ciecierzycy. Zapraszam do wypróbowania. Szczególnie przepis na bezglutenową babkę bez jajek z aquafaby.


Kolejne genialne zastosowanie wody z ciecierzycy, to przepis na biszkopt bez jajek z aquafaby! W internecie przepisów na biszkopt z aquafaby jest całkiem sporo. Teraz mam wyzwanie ponieważ syn poprosił o biszkopciki.


Jak Pani myśli - jeśli ciasto wycisnę w formie ciasteczek (planuje użyć woreczka z obciętym rogiem) to jest szansa ze się udadzą? Biszkopt robiłam kilka razy i zawsze się udaje. Dziś w Weekendowej Cukierence prezentuje Wam bardzo proste do przygotowania ciacho. Zarówno krem jak i mus truskawkowy przygotowujemy z dodatkiem galaretki. Robię ten biszkopt od lat.


W moim przepisie różnica jest tylko taka, że biorę jajka i na każde jajko łyżkę zimnej wody. Tę wodę dodaje do białek w momencie miksowania już ubitej piany z cukrem. Ponieważ używam zawsze kryształu -lepiej się rozpuszcza, a ciasto jest później odpowiednio wilgotne. Wielokrotnie piekłam biszkopt z tego i podstawowego przepisu, jednak pierwszy raz będę musiała upiec go na taką skalę (forma 35xalbo coś koło tego).


Biszkopt z dodatkiem wody

Jest to ciasto niezawodne. Z przelicznika wychodzi mi, że mam użyć jaj z dużym hakiem co zaokrąglam do 12. Pyszny biszkopt z musem truskawkowym to ciasto idealne na lato.


BISZKOPT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI: Czekoladę umieszczamy razem z margaryną w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą- tak, aby dno miski nie dotykało wody). BISZKOPT – Z definicji biszkopt to rodzaj lekkiego, go ciasta używanego do wyrobów cukierniczych, przyrządzanego na bazie jaj z małym dodatkiem mąki pszennej i cukru. Często spotkać się można z opinią, że biszkopt jest ciastem beztłuszczowym i rzeczywiście część przepisów taka jest. Z kolei dzięki dobrze ubitej pianie z białek całość ma w sobie tę charakterystyczną dla biszkoptów lekkość.


Ciasto pięknie wyrasta i doskonale komponuje się z dodatkiem bitej śmietany. Ponczując tort, chciałam bowiem jednocześnie nieco podbić jego. Oczywiście najczęściej zdarza się tak, że zapominamy o tym, ale to nic nie szkodzi, wystarczy, że jajka włożycie do ciepłej wody na kilkanaście minut, aby się ogrzały. Najważniejszym elementem biszkoptu jest dobrze ubita piana z białek oczywiście z dodatkiem cukru. Pięknie wyrasta i jest przepyszny!


Wystudź ciasto (najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy jest łatwiej go przekroić) i przekrój na dwa placki. Placki nasącz zimną herbatą. Truskawki umyj, osusz, odszypułkuj i przekrój na połówki, a następnie na mniejsze ćwiartki. Czas zimowy, czas świąteczny to okres, w którym szczególne lubimy korzenne rozgrzewające nut, aromat pierników, cynamonu, pomarańczy i orzechów.


Każdy piecze niezliczone ilości pierniczków, pierników, serników, ciast z makiem, a co z biszkoptami? Część z nas nie wyobraża sobie świąt bez biszkoptu makowego z pomarańczą, który swoją drogą. Przysparza wielu problemów nawet wytrawnym amatorom wypieków. Trudno też znaleźć niezawodny przepis na biszkopt, który zawsze się udaje i nigdy nie upada, a w dodatku jest w stanie udźwignąć dodatkowe dekoracje. Dlatego Akademia Tortu przedstawia przepis na idealny biszkopt tłuszczowy.


Dodać połowę cukru, cukier waniliowy i ubić na biszkopt bez proszku idealny - przepis - kasia. Naleśniki z dodatkiem wody mineralnej. Składniki : szklanka mleka szklanka wody mineralnej gazowanej jajka łyżki oleju. Sałatka z cukini na zimę. Przepis na puszysty biszkopt.


Biszkopt z dodatkiem wody

Domowy krem do kremówki. Nie wiem, może ja po prostu głupia jestem, cieszę się jak kretynka, a rozwiązanie jest logiczne? Tak, czy inaczej, piana się ubiła.


Na początku użyłam wody z jednej puszki, a biszkopt piekłam w małej tortownicy. Kiedy wyjęłam z piekarnika myślałam, że padnę i stanę obok. To naprawdę przypominało biszkopt!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty