środa, 15 października 2014

Francuska zupa cebulowa

Prawdziwą zupę cebulową według francuskiej receptury miałem okazję zjeść w restauracji i zakochałem się w niej od samego początku. Wydawało mi się, że doprowadzenie cebuli do takiej postaci będzie wymagać wiele zachodu. Okazuje się jednak, że zupa cebulowa to proste danie i prosty przepis.


We wprowadzeniu jej na dwór miał prawdopodobnie udział Stanisław Leszczyński, teść króla Ludwika XV. Były polski król w drodze na Wersal, gdzie odwiedzić miał córkę, zatrzymał się w Châlons-en-Champagne, gdzie pewnego. Z dodatkiem brandy, zapiekana z grzankami serowymi. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA.


Zupa cebulowa tak naprawdę to jest staropolski przepis. Przyrządzamy ją z wywaru warzywno- mięsnego i dużej ilości zrumienionej cebuli pokrojonej w piórka. Przyprawiamy ją solą i pieprzem, opcjonalnie tymiankiem. Jej smak podkreśla dodatek białego wina. Klasyka francuskiej kuchni - zupa cebulowa z rumianymi grzankami i serem.


Przygotowanie: minut Porcja: 4kcal Składniki na porcji. Co nie znaczy, że w Polsce nie szykujemy zupy cebulowej. Czas przygotowania: min. Tutaj szczegóły mają ogromne znaczenie.


Tajemnica smaku to duszona na maśle cebula, dobry bulion i białe wino. Tak jak w restauracji Pałacu w Nieznanicach, gdzie restauratorka musiała przekonywać właścicielkę, że w tym biznesie liczą się drobiazgi - umyte okna, odpowiednie porcje jedzenia i miła atmosfera. Dodane przez gosiaw: Tylko o kuchni.


Klasyczna zupa cebulowa to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler. Newsletter smaków życia. Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera. Kiedy otworzyliśmy menu, okazało się, że jedyną potrawą na jaką nas było stać była właśnie ta zupa cebulowa.


Jadłam ją pierwszy raz, bo tak jak w przypadku zupy rybnej, tak samo tu – cebula i zupa nie kojarzyły mi się jakoś specjalnie apetycznie. Ta zupa była naprawdę pyszna. Możesz jednak pominąć te dwa składniki. W tym przepisie do wzbogacenia jej smaku użyte zostało wytrawne białe wino oraz sherry, czyli wzmacniane wino hiszpańskie. Można je podać z gotowanym na sypko ryżem lub ziemniakami.


Absolutnym klasykiem wśród dań kuchni francuskiej jest gęsta zupa cebulowa z grzankami – prosta, a jednocześnie wykwintna. Do gotowanej na rosole z kury zupy dodaj białe wino, a gdy zupa cebulowa będzie gotowa, podawaj ją z grzankami pszennymi i startym serem. Francuzi nazywają ją królową zup. Nie zapomnijcie dodać tymianku, który idealnie łączy się za słodkim smakiem duszone cebuli.


Wyrazisty smak zupy cebulowej francuskiej przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom kulinarnym. Jeszcze nie tak dawno, bo kilkanaście lat temu na zupę cebulową składały się takie produkty. Wystarczy parę cebul, kilka kromek bułki francuskiej i stary ser żółty – to naprawdę niewiele. Rozgrzewająca i sycąca francuska zupa cebulowa zapiekana z grzankami i serem gruyere. Lekko słodką, delikatną w smaku zupę cebulową smakuj.


Francuska zupa cebulowa

To danie, które stworzysz bez trudu, nie nadwyrężając równocześnie swojego portfela. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np.


Panie i Panowie, czapki z głów! Ministerstwo Zupy, które otworzyło swoje podwoje dwa miesiące temu, przez dni swojej działalności zgromadziło na salonach aż 2znakomitych gości. Wśród obecnych są zupy z całego świata – są polskie żury, francuskie kremy, tajskie buliony, włoskie minestrone, a nawet reprezentacja meksykańskich zup z fasoli. Nigdy nie jadłam wcześniej zupy cebulowej, ale po dzisiaj chyba częściej zagości w mojej kuchni.


Osobiście nie użyłam gałki muszkatołowej, a zamiast domowego bulionu wrzuciłam kostki rosołowe z pięknym składem, a zupa wyszła przepyszna. To oczywiście subiektywna opinia, wynikająca z mojego zamiłowania do zup, które królują w mojej kuchni przez cały rok, a zimą jeszcze częściej. Podawana z grzankami z pszennej bułki i warstwą startego sera. Trudno szukać drugiej zupy o tak ciekawym i intensywnym.


Zwiększamy płomień i smażymy dalej, ciągle mieszając, aż cebula skarmelizuje. Skarmelizowana cebula – miękka i słodka – gęsto pływająca w brązowo-bursztynowym bulionie o subtelnym smaku wina. A w niej zatopiona czosnkowa grzanka z chleba na zakwasie, przykryta grubą warstwą sera, który z każdym ruchem łyżki, z miski do ust, wije się jak pajęczyna.


Będzie wtedy dość ciemna i kleista. Początkowo spożywana przez chłopów i kupców — w biednych gospodarstwach domowych lub całonocnych barach na paryskich. Jedyna w swoim rodzaju, charakterystyczna i niepowtarzalna w smaku. Intensywna w smaku, kremowa, na pewno Wam posmakuje.


Zupę przelej do małych, żaroodpornych miseczek, do każdej włóż kromkę (lub dwie) pieczywa. Zupa krem cebulowa jest doskonała na deszczowe czy zimowe, mroźne dni. Zaletą zupy cebulowej gotowanej w stylu slow cooking jest zachowanie wielu wartości odżywczych, aromatycznych i smakowych, które tracimy podczas tradycyjnego szybkiego gotowania. Całość posyp serem, zapiekaj przez kilka minut w piekarniku o temperaturze 2stopni, do czasu aż ser się roztopi.


Francuska zupa cebulowa

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania. Waza wypełniona zupą cebulową. Pamiętajcie, że każdą zupę możecie odmienić według własnych upodobań dodając ulubione przyprawy oraz składniki.


Zupy krem uwielbiam za łatwość i prostotę w ich wykonaniu oraz ich aksamitny smak. Każda przygotowana przeze mnie zupa smakuje inaczej – do jednej dodaję grzanki, do drugiej groszek ptysiowy, a do kolejnej na przykład pestki dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty