piątek, 17 października 2014

Węgierska kiełbasa z papryką

Wspaniały aromat papryki. Najlepsza jest po minimum tygodniu podsuszania. Uwielbiam dania z papryką więc nie może zabraknąć tej kiełbasy wśród moich wędlin.


Robię ją w osłonkach białkowych z przeznaczeniem do kanapek. Ja preferuję osłonki białkowe o średnicy mm. Kiełbasa węgierska z suszoną papryką.


Durszlak - jak zrobić kiełbasę węgierską z papryką. Prowadzimy sprzedaż również w formie wysyłkowej, cena wysyłki do uzgodnienia, zależna od ilości zamówionych produktów ( waga przesyłki ) oraz formy płatności (przelew lub pobranie). Leczo to jedno z moich najukochańszych dań.


Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Przepisy z kategorii kiełbasa z papryką. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Leczo jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Ma wyraźny, paprykowy smak podkręcony aromatem dymu z drewna liściastego. To jedna z najlepszych węgierskich kiełbas. Ta kiełbasa jest na prawdę ostra!


Węgierska kiełbasa z papryką

WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Całość dopraw sproszkowaną papryką i suszonym majerankiem. Mieszankę do węgierskiej zupy gulaszowej starannie połącz z wodą, dbając o to, aby uniknąć nieestetycznych grudek.


Wlej ją do garnka, wymieszaj z usmażonymi składnikami i gotuj przez kilka minut – do momentu, w którym całość nabierze odpowiedniej konsystencji. Wszyscy wiedzą, że leczo, to potrawa węgierska, ale czy ktokolwiek będąc na Węgrzech jadł leczo? Zatem ogłaszam, że od dziś, leczo z papryką i cukinią jest narodowym daniem polskim (z węgierskim rodowodem) i staje w zasłużonej alei dań jednogarnkowych obok….


Węgierskie leczo to rodzaj francuskiego ragout. Jest pikantne, wyraziste w smaku i rozgrzewające. Bazę potrawy stanowią warzywa i mocna mięsna nuta. Pokrojoną w kostkę słoninę miesza się osobno z papryką, a następnie dodaje się wołowinę i miesza razem do dokładnego wymieszania. Leczo z cukinią i kiełbasą to tradycyjna węgierska kuchnia.


Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. Do jej wyrobu w żadnym wypadku nie należy używać pieprzu. Leczo z kiełbasą – przepis na to znane większości Polaków danie przywędrował do Polski z Węgier, gdzie oryginalną, podstawową bazą do leczo są warzywa: cebula, papryka i pomidory.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Leczo węgierskie, takie prawdziwe, może być szokiem dla wszystkich tych, którzy lubują się w profanowaniu dań klasycznych. Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki.


Pyszność znakomita, ale następnym razem muszę użyć więcej papryki słodkiej lub paprykę innego producenta, bo wyszła sporo za jasna. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Gdy cebula będzie szklista wlewamy rosół i zagotowujemy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do czasu, aż będą prawie miękkie.


Co więcej nie ma w nim cukinii, kabaczka czy patisona, także bigos z kabaczka jak bywa taka potrawa u nas nazywany nie ma nic wspólnego z leczo. Najczęściej kupujemy go przy okazji zakupów w Tesco, na stoisku z wędlinami świeżo cienko pokrojony (nie kupujemy paczkowanego), ale widzieliśmy też w innych sklepach z wędliną nie tylko w Tesco. Przed wyjazdem do Budapesztu czy nad Balaton i przed wycieczką na Węgry wielu Polaków zadaje sobie pytanie – co warto kupić na Węgrzech czy to w Budapeszcie czy Miszkolcu. Postanowiliśmy spisać kilka produktów, których zakup na Węgrzech bardzo się opłaca ze względu na ich korzystne ceny i wysoką jakość.


W duży garnek na dno wlewamy 3-łyżki oleju (a jeszcze lepszy efekt uzyskacie używając smalcu) i podsmażamy na nim kiełbasę , do mocnego zrumienienia. Dodajemy cebulę i szklimy chwilę razem z kiełbasą. Artykuły na temat: kiełbasa po węgiersku z papryka. Dorzucamy pokrojone papryki, mieszamy, smażymy kolejne 4-minut.


Węgierska kiełbasa z papryką

Papryka dobra przy diecie. Dołącz dania z papryką w roli głównej do swojego menu - nawet podgrzana i upieczona papryka nie straci witamin. Jedz jej więc jak najwięcej!


To chyba kiełbasa z papryką powinno się nazywać. A u Pani jest tylko dodatkiem do kiełbasy. Marchewkę i ogórki kiszone kroimy w pół plasterki, paprykę kroimy w cienkie paski, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z wywaru wyjmujemy mięso i dodajemy wszystkie warzywa oraz kiełbasę, gotujemy do miękkości warzyw.


Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy pastę węgierską i gotujemy przez kilka minut. Chcę Wam przedstawić przepis na węgierską kiełbasę z ciepłego mięsa po uboju. Tłumaczenie z oryginalnego przepisu węgierskiego może być niedokładne ponieważ tłumaczył Węgier nie znający się na masarstwie.


Cebulę należy obrać i pokroić w piórka, a paprykę w paseczki. Oczywiście wcześniej usuń z wnętrza papryki gniazda nasienne i wykrój białe błony. Wrzuć wszytko do garnka na rozgrzaną oliwę. W międzyczasie pokrój kiełbasę w kostkę (mozna równiez w plasterki) i dorzuć do smażącej sie cebuli i papryki. To treściwa i bardzo pyszna, oraz – co ważne dla zabieganych pracujących osób – błyskawiczna w przygotowaniu potrawa jednogarnkowa.


Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle kolorowa potrawa – użyj do niej aż trzech rodzajów słodkiej papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty