czwartek, 9 października 2014

Pieczenie chleba żytniego na zakwasie

Chleb na zakwasie to coś, przed czym wzbraniałem się baaardzo długo – głównie ze względu na niechęć do przepisów, których wykonanie zajmuje wiele godzin. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego , piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Pytanie dotyczące pierwszego pieczenia chleba na zakwasie żytnim. Zaczęłam sama robić zakwas z mąki żytniej typ 720. Dostałam przepis od gospodyni z agroturystyki.


Przez pierwsze dni karmiłam co godzin mąką i taką samą ilością ciepłej wody. Od dnia dokarmiam raz dziennie (co rano o godz.8). Dziś mój zakwas ma dni i. Przepis na zakwas żytni do pieczenia chleba.


Zakwas żytni do pieczenia chleba to jedna z tych rzeczy, które wydają się bardzo skomplikowane i trudne tylko do czasu, kiedy samodzielnie go zrobisz i skosztujesz upieczonego przy jego pomocy, przepysznego chleba. A przepis na chleb żytni mam w planach dodać niedługo na stronę, ale jeśli Ci się śpieszy to napisz do mnie, prześlę Ci na maila. Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieść w misce i wymieszaj. Wyrabiaj tylko do połączenia składników.


Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na godzin (najlepiej na całą noc). Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na godziny. Czynność powtórz jeszcze razy. W sumie zakwas rośnie przez dni.


Gotowy zakwas przełoż do dużej miski. Dodaj 5g mąki żytniej razowej i 5ml przegotowanej, ciepłej wody. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni.


Zakwas mam prawie roczny i już nie muszę dodawać drożdży bo chleby rosną pięknie. Jeśli zakwas jest dojrzały to nie ważne z jakiej mąki jest zakwas, chleby i tak urosną. Tym mąki wpływa na smak chleba aniżeli na. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?


Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


Pieczenie chleba żytniego na zakwasie

Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Prosty chleb żytni na zakwasie – mąką i woda. Każdy, nawet zapracowany człowiek może taki zakwas wyhodować w ciągu siedmiu dni.


Podczas tego tygodnia zakwas sfermentuje i powstaną tzw. Tutaj szczegółowo opisałam jak zrobić zakwas na chleb. Pieczenie chleba na zakwasie bardzo wciąga osobę piekącą i do tego uzależnia domowników. Po początkowej fazie ciągłych eksperymentów z mąkami i dodatkami w którymś momencie następuje odkrycie ulubionego codziennego chleba. Chleba uniwersalnego, który smakuje każdemu i ze wszystkim.


Pieczenie chleba żytniego na zakwasie

Sprężysty, idealnie wilgotny, o chrupkiej skórce i boskim zapachu, jaki ma chyba tylko chleb na zakwasie. Te bochenki upiekłam metodą, która pozwoli się wyk. Masz już dokarmiony zakwas. Teraz czas na pieczenie. Masa powinna być dość gęsta, a jednocześnie na tyle rzadka, by wszystko się dobrze mieszało.


Czasy pieczenia odnoszą się do pieczenia w temperaturach, które stosuję na co dzień i które podaję we wcześniejszych wpisach na blogu. Jest to pieczenie w temperaturze zmiennej, zaczynając od około 2– 2stopni w pierwszej fazie, a kończąc na 1stopniach. Nie ma smaczniejszych wypieków od chlebów na zakwasie żytnim.


Kto spróbuje takiego domowego pieczywa już na zawsze zmieni swój gust kulinarny i podejście do chleba. Najlepiej przekonajcie się o tym sami, korzystając z poniższych wskazówek jak zrobić zakwas krok po kroku #128578; Jak wykonać zakwas żytni krok po kroku? Ile czasu piec chleb na zakwasie w piekarniku?


Ponownie wstawiam foremkę do piekarnika i zaczynam wielki wypiek chleba żytniego w domu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty