Każdy, kto choć raz w życiu piekł biszkopt, zdaje sobie sprawę, że jest to nie lada sztuka. To delikatne ciasto wymaga bowiem niemal idealnych warunków, aby się nie spaliło lub nie opadło. Jedną z kluczowych kwestii jest tu odpowiedni czas pieczenia. Kiedy zadzwoniłam do znajomej cukierniczki, by zapytać, gdzie popełniłam błą natychmiast zrugała mnie, mówiąc, że chyba oszalałam, żeby piec biszkopt w burzę!
Okazuje się, że podczas burzy biszkopt - podobnie jak bezy - po prostu się nie udaje. Tortownicę, w której ma być pieczony biszkopt, przed wlaniem ciasta należy natłuścić oraz wysypać bułką tartą. Porada ta dotyczy jednak tylko spodu.
Boków tortownicy nie wolno natłuszczać, gdyż w trakcie pieczenia ciasto odejdzie od nich, a pośrodku biszkoptu utworzy się niepotrzebne wybrzuszenie. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Może mieć wiele smaków, np. Można go piec z dodatkami, np. Teraz mam wyzwanie ponieważ syn poprosił o biszkopciki.
Biszkopt robiłam kilka razy i zawsze się udaje. Jak Pani myśli - jeśli ciasto wycisnę w formie ciasteczek (planuje użyć woreczka z obciętym rogiem) to jest szansa ze się udadzą? Tak jak obiecałam w postanowieniach noworocznych, ruszam z cyklem poradników kulinarnych, przeznaczonych dla początkujących. Dziś prześwietlę jeden z podstawowych wypieków – biszkopt. To stały bywalec na imprezach urodzinowych #128578; Co.
Mam zamiar upiec ten biszkopt, ale w tortownicy o średnicy cm. Z przelicznika wynika, ze nalezy użyć ponad jajek, a przeciez tyle nie ubiję jednym mikserem. Czy mogę w takim razie upiec jeden biszkopt np. Pytanie brzmi jak długo piec taki biszkopt, bo będzie płytszy? Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia.
W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Robi się go z utartych na puch z cukrem żółtek, mąki i sztywnej piany. Masa powinna być gładka i puszysta, należy ją piec natychmiast po przygotowaniu, żeby nie opadła.
Szybki biszkopt robi się tak naprawdę z trzech składników: mąki, jajek i cukru. Piecze się go około minut. Aby uzyskać puszysty biszkopt, najlepiej piec go w temperaturze 175–1stopni Celsjusza. Czas zabrać się do dzieła. Sekret puszystego biszkopta leży w dobrym napowietrzeniu ciasta.
Z ilu jajek powinnam piec biszkopt (do przełożenia). Zawsze korzystałam z przepisu na biszkopt przepis II z Moich Wypieków (nie mogę wkleić linka) i zawsze w tortownicy piekłam. Teraz mam piec w blasze prostokątnej i nie chcę, żeby biszkopt był cienki. Jeśli przygotowujecie dwa biszkopty na tort piętrowy, mniejszą formę należy wyjąć z piekarnika po ok.
Upieczony biszkopt pozostawić na blacie do całkowitego wystygnięcia, a następnie oddzielić płynnym ruchem ciasto od boków formy i wyjąć na kratkę. Pięknie wyrośnięty biszkopt to podstawa wielu ciast z kremami. Przeważnie wysokie biszkopty robi się z sześciu jaj ale ja od wielu lat piekę wysoki biszkopt z czterech jaj. Ciasto bardzo szybko się przy Zobacz więcej. Weronika - Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Domogród.
Składniki: jajka łyżek mąki pszennej (około szklanki lub 1g jeśli macie wagę) łyżki mąki ziemniaczanej łyżek cukru. Wiedza, jak zrobić biszkopt, jest w wielu rodzinach przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dla innych jednak to wiedza tajemna, a upieczenie tego rodzaju ciasta to spore wyzwanie. Przeczytaj naszą instrukcję krok po kroku, dzięki której ciasto pięknie wyrośnie i nie opadnie po upieczeniu.
Aby zrobić biszkopt w innym kolorze, np. Wówczas bardzo często dodaje się również szczyptę proszku do pieczenia. Najczęściej szykujemy duże torty.
Popularny jest również biszkopt na tort prostokątny. Dodane przez Mateuszw: Tylko o kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.