środa, 31 grudnia 2014

Pierniczki na miodzie

Przepis na pierniczki świąteczne z miodem. Najlepsze pierniczki z miodem i skórką pomarańczową. Te pierniczki nie są miękkie. Jeśli lubisz pierniczki mięciutkie, to zapewne spodoba Ci się przepis na błyskawiczne pierniczki z lukrem, lub przepis na pierniczki alpejskie. I pod wpływem swojego ciężaru przecinały się od nitek i spadały na ziemię zanim wyjechaliśmy do teściów w południe :-) Jak spadła pierwszy to go zjadłam, bo szkoda zostawiać, jak spadły kolejne to też.


Najpopularniejszy przepis na pierniczki na naszej stronie to PIERNICZKI JAK Z KOPERNIKA. Nie dziwię, bo piekłam je wczoraj i są fantastyczne – miękkie i pulchne – dzięki drożdżom dodanym do ciasta. Jest wilgotny, cudownie pachnie i wspaniale smakuje. W przygotowaniu jest prosty i uważam, że szybki.


Jeśli nie lubimy wyraźnych korzennych smaków, można dodać mniej przepraw o połowę lub dodać opakowanie. Przygotowywanie słodkich świątecznych ozdób oraz malowanie ich w fantazyjne lukrowe wzory może być doskonałą okazją do spędzenia czasu z dziećmi. Przygotowanie ciasta na piernik może być czasochłonne lub błyskawiczne. Dodane przez stokrosz w: Tylko o kuchni. Jakiś czas temu znalazłam na smakerze przepis na ciasto (mego dzieciństwa) na miodzie z kaszą manną, dodałam go do ulubionych, ale niestety zniknął, chociaż na pewno został dodany.


Pierniczki na miodzie

Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


No chyba, że pierniczki, które zrobimy na święta nadają się do jedzenia dopiero w kwietniu… Dzisiejszy przepis jest recepturą mojej cioci (Ola). SLONCE Obserwuj bloga Obserwujesz bloga KuchniaSłońca. Owe pierniczki należą do tych które nie muszą spędzić miesiąca na bezczynnym leżakowaniu #128521; Po upieczeniu są miękkie, następnie twardnieją, ale przechowywane w zamkniętym opakowaniu, znów są mięciutkie po około dniach.


Ciasto łatwo się wyrabia i wycina. Składniki 1kg mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczki sody oczyszczonej 400g miodu 300g masła żółtka torebka przyprawy do piernika łyżka cynamonu łyżki kakao łyżek słodkiej śmietany Zobacz więcej. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Oczywiście pomagała mi Kiciula.


Chwila mojej nieuwagi a już łepek był w torbie z mąką, albo ślady. Pierniczki Na Miodzie 86. Propozycja na smakowite pierniczki korzenne z landrynkowymi witrażykami, będą idealną dekoracją świątecznego stołu lub choinkową ozdobą,. Durszlak Bezglutenowe pierniczki gryczane.


Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 1st. C i piecz pierniki przez ok. Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem.


Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika. Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką).


Pokaźny zbiór przepisów. Miód rozpuścić z margaryną, cukrem i przyprawą do piernika. Mąkę przesiać z sodą, wbić jajko. Dodać przestudzoną masę miodową, wyrobić lśniące ciasto. Rozwałkować placek grubości 0. Foremkami wyciąć pierniczki, wcisnąć w nie bakalie - rodzynki, orzechy, migdały, pestki dyni czy słonecznika.


Ich najważniejszym składnikiem jest mió który nadaje im słodkiego smaku. Będą dobrze komponować się ze świeżo zaparzoną kawą lub. Pamiętaj, aby ciastka podawać dopiero wtedy, gdy wystygną.


Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski. Do świąt już coraz bliżej więc zaczynam testować różne przepisy na pierniki i pierniczki, które zresztą uwielbiam! Zapach korzennych przypraw to dla mnie nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Wigilia już za kilka dni, więc najwyższa pora upiec pierniczki.


Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka twardnieją, ale gdy zamkniemy je w szczelnym pojemniku wkrótce zmiękną. Sposobem na przyspieszenie tego procesu jest włożenie. Ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.


Piec w nagrzanym do 2stopni C przez ok. Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. W smaku przypominają mi trochę cynamonowe serduszka, które można kupić w sklepach. Do części z nich dałam polewę czekoladową (jak w przepisie), a do pozostałych - zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Orkiszowe, pierniczki na miodzie powstały specjalnie dla moich dzieci. Syn poprosił o takie zwykłe, bez karobu, na miodzie i koniecznie bez jarmużu, batatów i dyni:) Twierdzi, że do wszystkiego dodaję jarmuż:) Wyczarowałam więc ekspresowe pierniczki orkiszowe, na miodzie i na maśle klarowanym.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pierniczki na miodzie naturalnym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty