Najlepszy przepis na klasyczny biszkopt. Pieczony bez dodatku proszku do pieczenia, nic nie opadający. Wiele gospodyń ma niezawodny przepis na biszkopt.
Ja prezentuję biszkopt, który można nazwać idealnym. Jest puszysty, wysoki i prosty – co jest niewątpliwym atutem przy krojeniu go na tort. Rośnie bez proszku do pieczenia. Cała tajemnica tego cuda tkwi w… rzuceniu nim o podłogę. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada.
Kolejna sprawa to bardzo dobre ubicie białek to one unoszą nasz biszkopt i pozwalają na pięknie wyrośnięcia ciasta bez dodatku proszku do pieczenia. Zapraszam do wypróbowania przepisu, jestem przekonana, że pokochacie go tak jak ja. Ten biszkopt idealny zawsze wychodzi idealny :)! PRzepis jest sprawdzony (teściowa tak robi i jej wychodzi).
U mnie zaś wszystko jest super. ROśnie pięknie, widać jaki jest pulchny itd. Super przepis na idealny biszkopt z siedmiu jajek. Biszkopt do tortu wychodzi wysoki i puszysty. To mój najlepszy i sprawdzony przepis na biszkopt do tortów.
To idealny przepis na biszkopt przekładany. Ciasto pięknie wyrasta i nie jest za słodkie. Nie wierzę, że mi się udało za pierwszym razem i to bez proszku do pieczenia :-D czy jest możliwość, aby podał mi ktoś ilość składników w przeliczeniu na formę cm? Pozdrawiam i dziękuję za tak wspaniałą stronę, mam teraz motywację by próbować innych. Dodaję olej, by biszkopt był wilgotniejszy i pasował idealnie w strukturze do soczystych truskawek.
Zazwyczaj nie dodaję do biszkoptu proszku do pieczenia, jednak przy przepisie na biszkopt z truskawkami zdecydowałam się dodać proszek, który sprawia, że biszkopt z truskawkami jest lekki jak chmurka i bardzo, bardzo puszysty. Podstawowy przepis na biszkopt zawiera jedynie trzy składniki: jajka, cukier i mąkę (ew. szczyptę proszku do pieczenia - na czubku noża), a samo ciasto jest pyszne i lekkostrawne. Prosty przepis na biszkopt, który nie upada. Z nim Twoje torty zawsze wyjdą rewalacyjnie!
W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Wyrasta ładnie i proszek jest tutaj zbędny. Jeśli ktoś jednak obawia się, że mu ciasto nie wyrośnie to może dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszając go z mąką.
Nawet takiemu laikowi w kuchni jak ja się udał. Próbowałam wielu naprawdę przepisów ale zawsze niestety moja porażka. Ten przepis wyróżnia to, że resztę składników dodaje się do ubitych białek. Inne moje przepisy zawierały dodanie białek do żółtek na koniec. W tabelce są składniki i ich ilość na biszkopt kakaowy i zwykły – wystarczy zamiast kakao dać do ciasta mąkę ziemniaczaną (nie trzeba już tu używać proszku do pieczenia).
Ilości w gramach troszkę zaokrąglałam, aby było łatwiej ważyć. W przypadku, gdy w tabelce jest pół jajka daję samo żółtko. Jeżeli zastanawiamy się, czy to jest w ogóle możliwe, żeby osiągnąć biszkopt wysoki na ok.
Taki biszkopt piekę już od lat w moim domu, zawsze bez proszku, żeby był zdrowy dla najmłodszych nawet dzieci, a przede wszystkim po prostu najpyszniejszy. Na ciasto potrzebujemy: – jajek, – łyżek cukru, – łyżek mąki. Jednym z patentów na dobry biszkopt jest trzymanie jajek w temperaturze pokojowej przez około godziny przed pieczeniem. Prawdziwy puszysty biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, który świetnie sprawdza się w tortach i innych ciastach przekładanych kremem i nie tylko. Dobrze przygotowany nie potrzebuje proszku do pieczenia, ani innych spulchniających dodatków.
Istnieje wiele odmian biszkoptów. Popularne są biszkopty z dodatkiem tłuszczu (masła lub oleju) lub mąki ziemniaczanej, dzięki której biszkopt lepiej się kroi. Niezawodny i najlepszy przepis na domowy biszkopt do tortu.
Jak upiec idealny biszkopt do tortu. Nie robimy tego również podczas przesiewania mąki, skrobi i proszku do pieczenia, ponieważ spowoduje to wypchnięcie powietrza z ciasta. Z tego też powodu ostrożnie i szybko dodajemy mieszaninę mąki, a następnie ubite białka, mieszając szpatułką do ciasta, a nie mikserem – nie mieszamy zbyt. Nie opada, a smakuje wyśmienicie!
Białka ubijamy z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wszystko razem mieszamy. Przygotowany biszkopt przekładamy do formy i pieczemy w temp. Podczas pieczenia wytwarzają się bańki powietrza , zapiekają się one w cieście , ale nie znikają.
Piec min w 1stopniach. Bardzo delikatny, miękki, puszysty i lekki jak piórko. Z białek ubijamy pianę, Gdy już piana będzie lekko sztywna dodajemy powoli cukier. Cały czas ubijamy mikserem na szybkich obrotach.
Po cukrze dodajemy żółtka. ALE ZROBIŁ NA MNIE WRAZENIE. Idealny biszkopt, to taki, który nie potrzebuje żadnego proszku do pieczenia ani dodatku sody oczyszczonej.
Idealny biszkopt sam pięknie rośnie dzięki dobrze ubitym wcześniej białkom oraz dobrze przygotowanej masy biszkoptowej. Idealny biszkopt nie jest w środku zakalcem, nie jest za suchy ale też nie jest nadmiernie wilgotny, bo każdy biszkopt nasączamy przecież ulubionym syropem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.