poniedziałek, 16 marca 2015

Spaghetti carbonara sos

To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza. Klasyka włoskiej kuchni. Nie zawiera śmietanki kremówki jak podają liczne wariacje tego przepisu.


Spaghetti carbonara sos

Sos stanowią same jajka, które dodajemy na sam koniec przygotowywania potrawy. Niektórzy kucharze zarzekają się, że prawdziwy sos carbonara to tylko żółtka, sporo tartego parmezanu, smażona pancetta i świeżo zmielony pieprz. Oto jej niepowtarzalny przepis.


Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem. Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię? Zobacz też inne nasze przepisy na spaghetti! Spaghetti carbonara to danie dla ciebie!


Warto również na tym etapie wspomnieć, że we Włoszech najczęściej do zrobienia spaghetti carbonara wykorzystuje się guanciale, czyli wieprzowe policzki (podgardle). Czasem zastępowane jest pancettą, czyli zawijanym boczkiem. Ten rodzaj sosu świetnie komponuje się z mięsem drobiowym.


Zawartość boczku sprawia, że danie staje się bardziej sycące, a do tego bardziej aromatyczne. Sos carbonara świetnie podkreśla także smak młodych ziemniaków. Przygotowując spaghetti carbonara, warto pomyśleć wcześniej o pożywnej przekąsce, która doda świeżego akcentu. Oprócz walorów smakowych potrawa ma te dwie zalety, że jej przygotowanie jest błyskawiczne i stosunkowo tanie.


Spaghetti carbonara sos

Przepis na spaghetti carbonara opiera się na wykorzystaniu boczku i sosu jajecznego. Choć w tradycyjnym sosie wcale nie ma śmietany, my prezentujemy popularny w polskich domach. Uważaj, śmietana szybko się waży. Odgrzewanie jej nie jest zalecane, ale jeśli już musisz, podgrzej sos nad garnkiem gotującej się wody. Możesz dodać świeży tymianek do śmietany.


Dodaj odrobinę sera na wierzch. Każdy z nas jadł już kiedyś spaghetti bolognese. Jest ono bardzo popularne i najczęściej przez nas jadane.


Ale zapominamy, że istnieje też i inny równie wyśmienity sos. Mowa oczywiście o robionym na bazie jajek i śmietany sosie carbonara. O tym, że makaron uwielbiam, już pisałam.


Sos połącz z 2ml wody i śmietanką, dodaj boczek, zagotuj mieszając. Gorący makaron połącz z sosem. Pasta alla carbonara – potrawa kuchni włoskiej złożona z makaronu (zwykle spaghetti) oraz sosu powstałego na bazie jajek, czarnego pieprzu oraz podgardla i żółtego sera (tradycyjnie parmezanu lub pecorino).


Podaj zaraz po przygotowaniu. Pochodzenie sosu i jego nazwy nie jest do końca znane. Jedna z teorii mówi, że danie zostało wymyślone podczas II wojny światowej przez włoskich żołnierzy.


W tym dziale aktualnie dostępnych jest 1innych produktów - zapoznaj się z pełną ofertą, żeby nie ominęła Cię żadna okazja. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Popełniłam wczoraj dietetyczne spaghetti, stwierdzam więcej – popełniłam wczoraj DIETETYCZNE SPAGHETTI CARBONARA… Obawiałam się, że dokonuję kulinarnego przestępstwa.


Przepisy z kategorii sos do spaghetti carbonara. Strach nie opuscił mnie nawet, gdy podałam danie na talerzu. Dopiero pierwszy kęs i opinia towarzysza obiadu (smakosza pełnotłustego, pełnokalorycznego i niekoniecznie zdrowego): “Cholera. Znalazłam sposób na jego szybkie przygotowanie a przede wszystkim trochę lżejsze- można z tym sosem podawać każdy inny makaron nie tylko ten typu spaghetti.


W wersji ze śmietaną należy dodać ją do masy jajeczno-serowej, wymieszać i dopiero całość wlać do makaronu na patelni dokładnie mieszając by sos nie ściął się podczas podgrzewania. Carbonara to ulubiony sos moje męża.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty