czwartek, 19 marca 2015

Kremówka przepis

Podałam przepis jak samodzielnie wykonać takie ciasto, ważne jest aby długo je schłodzić, np. Prezentuję Wam przepis na pyszną kremówkę (napoleonkę). O nazwę tego ciastka sprzeczali się już niejedni ;-).


Pochodzę z Małopolski i dla mnie będzie to zawsze kremówka. Napoleonka natomiast to wysokie ciastko z dużą ilością różowej lub białej pianki w środku. Składniki na ciasto wysiekać na stolnicy, zagnieść,schłodzić.


Podzielić na części i rozwałkować na blaszki 25x4ponakłuwać widelcem i upiec w temp. Przepisów na to smaczne ciasto jest bardzo wiele tak jak wiele jest wersji i odmian. Kremówka przepis na fantastyczne ciasto Mega Kremowe. Jest kremówka wadowicka, papieska, kremówka bez pieczenia.


Tradycyjna kremówka papieska - Przepis na Tradycyjna kremówka papieska. Kremówki - słodkie propozycje, które kojarzą się z kuchnią polska. Szczególnie tradycyjna kremówka papieska. Kremówki to ciasto francuskie przełożone budyniowym kremem i cukrem pudrem.


Nasz święty Jan Paweł II bardzo lubił słodycze. Jeszcze w Wadowicach, po lekcjach w gimnazjum, chodził z kolegami do cukierni i potrafił zjeść nawet ciastek. Podajemy przepis na ulubione kremówki papieskie.


Od dawna chodził za mną ten przepis- ale przyznam szczerze ze względu na pracochłonność ja Zobacz więcej. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Kto nie jadł jeszcze takiej kremówki to polecam upiec. Taka kremówka jest pyszna i bardzo słodka, idealna do kawy. Bardzo łatwa w wykonaniu i zawsze się udaje.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kremówka papieska siostry anastazji. Smaczna i uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim.


Dziś przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu domową kremówkę. Rozpływający się w ustach budyniowy krem i ciasto francuskie oprószone dużą ilością cukru pudru. Do tego dobra kawa (jak zawsze u mnie z odrobiną mleka) i… można się zrelaksować #128521; Kremówki przygotowuję naprawdę rzadko. Trudno jednoznacznie stwierdzić, czy kremówka i napoleonka to jeden i ten sam wypiek. Dodatkowo, kuchnia polska, w różnych regionach kraju, zna wiele wersji tego smacznego ciasta o chrupiącym spodzie i wierzchu oraz kremowej, delikatnej, rozpływającej się w ustach masie.


Wielu z nas zainteresowało się tymi ciastkami, pojawiło się także określenie – papieska kremówka. Zajadać się nią można w Krakowie i okolicach. W Warszawie lepiej prosić o napoleonkę, a we Wrocławiu trzeba umieć wybrać. Tam bowiem nadzienie ciastka jest - w napoleonce - śmietankowe, a w kremówce - waniliowo-budyniowe. NAPOLEONKA KREMÓWKA - sprawdzony przepis na idealne, wykwintne i jednocześnie proste ciasto.


To ciasto zawsze wychodzi, jest idealne na specjalne okazje. Spotkałam się też z przepisem, w którym pomiędzy płatami ciasta francuskiego była sama bita śmietana. Przepis jest wręcz kultowy, uwielbiany przez moich domowników. Twardawe spody kruszeją kolejnego dnia, po przełożeniu kremem. Ciasto długo zachowuje świeżość.


Do wykonania spodów możemy również użyć ciasta francuskiego, najlepiej przygotowanego w domu. Przepis na tę kremówkę jest bardzo podobny do przepisu na klasyczną napoleonkę i właściwie jeden zawiera się w drugim - wystarczy ze składników zabrać drożdże , dodać na to miejsce nieco więcej śmietany , a masę zrobić bez masła. Ze stołu znika jako pierwsza, w mgnieniu oka i wcale nie dziwię się Janowi Pawłowi II, że tak ją sobie ukochał.


To wyjątkowe ciasto, które zawsze smakuje wybornie! Następnie zagniatamy ciasto z margaryny, żółtek i mąki i proszku do pieczenia. Karol Hagenhuber junior.


Stąd wzięło się określenie papieska kremówka lub wadowicka kremówka, używane zwłaszcza przez cukierników w Wadowic ach. Przygotowałam kremówkę z jednym kremem, bez warstwy bitej śmietany. Wygląda pysznie, muszę jednak powiedzieć że kremu jest o wiele mniej niż na zdjęciu ale sam przepis wydaje sie udany.


Kremówka przepis

Chrupiące francuskie ciasto wypełnione kremem budyniowym i masą z bitej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty