wtorek, 24 marca 2015

Dorsz po grecku

Solimy je, posypujemy pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na rumiano na oliwie. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Wszystko jest tak, jak u Ciebie, tylko dodaję tak jak napisałam dla zaostrzenia smaku pół łyżki musztardy zwykłej, najzwyklejszej, najczęściej sarepskiej i pół łyżeczki papryki ostrej. Ryba po grecku jest idealnym obiadem na każdą okazję. Lubisz ryby i szukasz ciekawych inspiracji na obiad?


Dorsz po grecku

Polecam sięgnąć po więcej moich przepisów na dania z ryby. Proste w przygotowaniu danie, które podajemy na zimno lub ciepło. Na Boże Narodzenie przygotuj dorsza po grecku według przepisu Magdy Gessler. Delikatna i aromatyczna ryba po grecku Magdy Gessler będzie hitem świątecznego stołu. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler.


Sprawdzi się także morszczuk lub mintaj. Najlepiej, by była to ryba morska. Makaron z dorszem i zapiekanka. Z różnymi dodatkami jak warzywa, ryż, ziemniaki.


Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić. Nie wiadomo, skąd wzięła się nazwa tej potrawy, ale przyjmuje się, że dotyczy ona metody przyrządzania i podania. Również paprykę chili orginalną i koncentrat Heinz z oliwką. Zamiast wody zawsze dodaję do potraw wywar z kurczaka. Codziennie gotuję udko dla ulubieńca to mam.


Pewnie nie jest to ryba po grecku tylko moja wersja. Ryba (dorsz) po grecku Filety ryby dzielimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.


Dorsz po grecku

Warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w piórka. Smażymy minut warzywa, zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat i dusimy do miękkości. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek.


Tradycyjna ryba po grecku Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor. Polecane przepisy: dorsz po grecku Zobacz więcej. Dorsz świetnie sprawdzi się jako główny składnik dania obiadowego. Możesz podać go na musie warzywnym, na szpinaku, z salsą owocową, w ziołach lub w dowolnym lekkim sosie.


Przepis na curry z dorszem i warzywami. Kuchnia ukraińska min łatwe tanie. Tradycyjne, polskie danie wigilijne - ryba po grecku - to filety rybne w sosie greckim.


Mamy dla was kilka przepisów na rybę po grecku - polecany przez Magdę Gessler, polecany przez Ewę Wachowicz oraz w. Można ją podawać na ciepło, lub na zimno. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. DORSZ PO GRECKU – Alicja Janowicz Fitness Motivation.


Mimo że danie składa się z bardzo wartościowych produktów to rozkład makroskładników nie pasował do żadnej etykietki więc musiałam umieścić ten przepis w CHEAT MEAL ~500kcal. Wigilijny dorsz po grecku. Rybę obtoczyć w mące i usmażyć na patelni na rumiano. Filety dorsza osuszyć, posolić i doprawić pieprzem. Seler, marchewki i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


Uwielbiam danie na ciepło. Osobiście sporządzając rybę po grecku, filety białej ryby gotuję w parowarze, ale warzywa duszę (czyli najpierw obsmażam) wraz z przyprawami oraz koncentratem pomidorowym na łyżce oleju (patelnia teflonowa). Dorsz przed smażeniem został obtoczony w mące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty