czwartek, 12 marca 2015

Najlepszy piernik

Najlepszy piernik

To piernik idealny, nie ma osoby, której by nie smakował :-) Błyskawiczny do przygotowania, nawet przez tych, którzy nie mają miksera. Jeżeli ktoś nie przepada za marcepanem, to oczywiście może pominąć ten krok i od razu oblać ciasto czekoladą. Z doświadczenia wiem już, że spokojnie takie ciasto można przygotować nawet dzień przed podaniem - jeżeli na wieczór przełożymy go powidłami, oblejemy czekoladą i zostawimy w zimnym miejscu, to na następny wieczór piernik będzie już idealny. Kiedy podczas planowania menu świątecznego przypomnicie sobie o pieczeniu piernika, a na ten dojrzewający nie będzie już czasu, skorzystajcie właśnie z tego przepisu.


Najlepszy piernik

Na świątecznym stole obowiązkowo musi pojawić się piernik. Długo szukałem dobrego przepisu na piernik, który będzie delikatny, miękki i bardzo smaczny. Przeglądając rodzinny notes z przepisami.


Za najlepszy piernik jaki w życiu jadłam, uważam w dalszym ciągu, że jest ten, który wypiekał Zobacz więcej. Cucina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Cucina della Felicita. Najlepszy piernik z powidłami i marcepanem 252. Nie mogę uwierzyć, że już są Mikołajki! Czas płynie w zatrważającym tempie, a to oznacza tylko jedno - zanim.


Najbardziej znana wersja piernika, tym razem dla tych, którzy nie mają cierpliwości czekać na piernik dojrzewający. Oto łatwy przepis na piernik świąteczny w czekoladzie. Z innych przepisow zawsze mialam zakalec. Dziekuje za super bloga!


Można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami (np. orzechową, marcepanową, z suszonej śliwki). Polukrować lub polać czekoladą. Ciasto na piernik najlepiej zagnieść - tygodni przed świętami, a upiec na tydzień przed Bożym Narodzeniem. Szybki , wilgotny piernik na powidłach.


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175oC. Keksówkę (cm) wykładamy papierem do pieczenia. składniki na piernik: mąkę, sodę, cukier puder, kakao i przyprawę piernikową - przesiewamy do miski. Tyle osób ocenia komentarz pozytywnie Zaloguj się aby ocenia. Dodajemy cukier waniliowy. W listopadzie zeszłego roku zamieściłam przepis na ciasto dojrzewające na piernik staropolski.


W kolejnym poście (w grudniu) wytłumaczyłam jak upiec placki z tego ciasta i pokazałam jak wyglądają końcowe etapy składania i dekorowania piernika. Niektórzy z Was piekli go etapowo, razem ze mną. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki, to możecie dodać więcej cukru np. Możecie też zrobić polewę z mlecznej czekolady a nie gorzkiej.


W końcu mam dla Was obiecany przepis na pełnoziarnisty piernik świąteczny. Piernik w smaku nie jest zbyt słodki. Wybaczcie, że tak długo zwlekałam z jego publikacją, ale doszłam do wniosku, że połowa grudnia jest zdecydowanie lepszym terminem niż połowa listopada, bo za pieczenie tego pysznego piernika będziecie mogły zabrać się niemal od razu. Cisto trzeba upiec minimum tydzień przed.


Pod linkiem podanym powyżej jest całe mnóstwo pysznych i sprawdzonych przepisów na piernik. To zdecydowanie najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam, a co za tym idzie zdecydowanie najlepszy z tych, które znajdziecie na blogu. Dlatego nie zastanawiajcie się ani chwili, tylko ruszacie do dzieła.


Możesz go podać z czekoladową polewą lub, jak wolisz, z lukrem, migdałami, orzechami. Podajemy przepis na wyśmienity piernik dojrzewający według tradycyjnej receptury. To chyba najpyszniejszy prezent, jaki mogę Wam podarować na święta.


Właściwie nie mój, a nasz rodzinny, bez którego Boże Narodzenie zwyczajnie się nie liczyło. Nic wiecej bym w nim nie zmieniła. Acha polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady na wierzch. Puszysty wysoki smaczny. PIERNIKI OD RAZU MIĘKKIE – NAJLEPSZY PRZEPIS NA PIERNIKI BEZ LEŻAKOWANIA – takie pierniki robię w moim domu od lat #128578; po wystygnięciu nie robią się twarde dlatego można je przygotować w każdej chwili #128578;.


Jest wilgotny, cudownie pachnie i wspaniale smakuje. W przygotowaniu jest prosty i uważam, że szybki. Najczęściej jest przekładany powidłami, marcepanem lub masami. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami, dlatego już czas się za niego zabrać.


Przepis na piernik świąteczny. Dosypywać porcjami do utartej masy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty