Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron przełożyć kotlety do garnka lub naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić do rozgrzanego do 1stopni C piekarnika, na około minut. Unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą w środku idealnie miękkie.
Ale zapominamy o tym prawdziwym, domowym mielonym. Dzisiaj absolutna klasyka. Tak sobie myślę, że to właśnie k otlety mielone z cebulą są najbardziej znanym daniem obiadowym w Polsce.
Wszyscy lubimy pyszne mielone, z chrupiącą skórka i pulchnym środkiem. Jeśli ty również marzysz o skwierczących mielonych wprost z patelni, kieruj się prostymi zasadami, a wtedy sukces gwarantowany. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Rozgrzej na patelni łyżki oleju, włóż cebulę, lekko posól i często mieszając smaż na średnim ogniu aż lekko się zeszkli.
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Odstaw do przestudzenia. Dołóż dokładnie odciśniętą z mleka lub wody bułkę. Włóż mięso do miski i dodaj posiekaną cebulę.
Kajzerki moczę w mleku, odciskam w dłoniach. Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielonego? W maszynce do mielenia mięsa nakładam średnie lub drobne sito mielę mięso z odciśniętymi bułkami. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku i doskonale doprawione – takie powinny być idealne kotlety mielone.
Pomimo zmieniających się trendów kulinarnych - mody na sushi, dania kuchni chińskiej, włoskiej lub tajskiej – kotlety mielone nieustannie cieszą się sympatią smakoszy i regularnie pojawiają się w naszym rodzimym, obiadowym menu. Najlepszy przepis na mielone wieprzowe wg mojej mamy. Mielone z czosnkiem lub cebulą i majerankiem.
Aby danie stało się bardziej dietetyczne, przygotuj kotlety mielone z piekarnika. Oczywiście, kaloryczność mogą zwiększyć dodatki - gdy serwujesz kotlety mielone z serem lub kotlety mielone z pieczarkami, musisz liczyć się z większą ilością kalorii. Lubicie tradycyjne polskie przepisy? Wykradliśmy recepturę na najlepsze kotlety mielone od babci jednej z naszych redaktorek.
KOTLETY MIELONE Z OGÓRKAMI – PRZEPIS NA OBIAD – przepyszne i cudownie soczyste kotlety. Polecam na dzisiejszy obiad. Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu?
W Małopolsce są one nazywane sznyclem. Prawidłowo przygotowane kotlety mielone są chrupiące, soczyste i aromatyczne. Tradycyjne kotlety mielone, jak u babci, przygotowane z mięsa wieprzowo-wołowego, rumiane, soczyste w środku.
Sama bardzo lubię mielone. Domowe kotlety mielone, u mnie podawane zawsze z tłuczonymi ziemniakami (ewentualnie po prostu ugotowanymi) i z sałatka z buraczka lub burakami zasmażanymi. Jeśli szukasz przepisu na kotlety mielone, takie polskie, klasyczne, to to jest właśnie ten przepis :) Jak u was podaje. Kliknij, aby zobaczyć przepis Klasyka w kuchni :) Składniki: 5g.
Jeśli jednak szukasz inspiracji na urozmaicenie ich podstawowej wersji, polecamy poniższy przepis na mielone z pieczarkami i żółtym serem. Pieczone kotlety mielone - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Nagrzałam piekarnik do 170stC (dolna grzałka). Z masy mięsnej nabierałam łyżką kawałki, obtaczałam z mące i formowałam kotlety.
W głębokiej patelni (najlepiej żeliwnej) rozgrzałam olej (ok cm), wkładałam kotlety, smażyłam z obu stron na brązowy kolor. Sprawdź, jak szybko przygotować smaczny i zdrowy obiad dla Twojej rodziny. Z masy uformuj kotlety, obtaczaj je w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju (jeśli nie chcesz, aby kotlety były zbyt tłuste lub boisz się, że je przypalisz, możesz zaraz po obsmażeniu z obu stron przełożyć je do naczynia żaroodpornego i do piekarnika o temperaturze 1stopni na 12–minut).
Nie jest trudno je przygotować, ale z drugiej strony często coś z nimi nie tak. Ale do tej pory się to zmieni. Oto sposób na perfekcyjne mielone! A od czego zależy jakość kotletów mielonych?
Zależy przede wszystkim od mięsa. Nie wystarczy Wam sam bułka namoczona w ciepłej wodzie, obrana cebula drobno posiekana i umyta natka pietruszki? Wiecie o tym, że przyczyniacie się w ten sposób do mordowania niewinnych zwierząt.
Są zdrowsze i mniej kosztowne. Dla niektórych są nawet smaczniejsze, gdyż nie są takie tłuste jak tradycyjne mielone. Można je podać jako samodzielne danie lub wykorzystać do przygotowania kanapek na ciepło.
Przejdźcie na kotlety mielone wegetariańskie! Delikatne, rozpływające się w ustach wnętrze kotletów zachwyci każdego smakosza. Proponuję przepis na proste kotlety mielone, nawiązujące oczywiście do tej drugiej opcji. Proste kotlety mielone są smacznym i sytym daniem i zapewniam Was, że od tej chwili, będą się kojarzyć z najlepszym domowym jedzeniem!
Do masy dodać bułkę tartą tak żeby masa była zwarta, następnie formować kotlety. Kotlety obtoczyć w bułce tartej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.