piątek, 29 maja 2015

Ciasto na chrusty

Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Chrusty wyszły przepyszne i chrupiące. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami).


Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Kiedy masa zacznie się lepić, wyjmij ją z naczynia, przełóż na stolnicę i wyrób w rękach – ciasto powinno stać się elastyczne. W ten sposób uelastyczniamy ciasto i wtłaczamy w nie powietrze.


Cienko rozwałkowane ciasto kroimy na większe prostokąty, następnie za pomocą nożyka lub radełka ciasto kroimy w mniejsze romby. Ciasto zagniatać przez ok. Romby nacinamy w środku, zawijamy i przekładamy jeden bok.


Ciasto na chrusty

Usmażone chrusty przekładamy na papierowy ręcznik. Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Dzisiaj zapraszamy na chrusty. Smacznego;) Składniki: dkg mąki, żółtka, dkg masła, szklanka śmietany, szczypta proszku do pieczenia, olej do smażenia, cukier puder do posypania. W każdym zrobić nacięcie i formować faworki.


Przygotowanie ciasta zajmuje kilka minut, następnie trzeba spędzić około kwadransa na okładaniu ciasta wałkiem (dobry sposób na odreagowanie, jeśli mieliście stresujący dzień), wszystko to po to, aby wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki czemu faworki po upieczenie będą idealnie kruche, z dużą ilością bąbelków. Pani Jolu ja mam na chrusty bardzo fajny przepis jeszcze mojej mamy. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi ono swoją objętość wykładamy go na stolnicę i wałkujemy na grubość około -mm.


Na środku każdego wykonujemy nacięcie przez które przeplatamy jeden koniec paska. Takie faworki zapewne nie raz uratują sytuację, gdy na szybko trzeba przygotować coś słodkiego. Piecz -minut w 1st.


C Ostudzone posyp cukrem pudrem. Do mąki dodajemy żółtka, cukier, sól, śmietanę oraz spirytus. Możemy ubijać je pięściami bądź wałkiem.


Im lepiej wyrobimy ciasto tym więcej bąbelków faworki będą miały i będą bardziej kruche. Mieszamy składniki. Dodajemy żółtka, śmietanę i masło.


Paski ciasta nacinamy i przekładamy ciasto (żeby uformować faworki). Z ciasta wycinać radełkiem lub nożem prostokąty o wymiarach około 3x15cm, środek każdego prostokąta naciąć na długość około 5-6cm i jedną końcówkę ciasta przewinąć przez środek. Wyciągnięte z lodówki ciasto należy cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski na chrusty.


Przy formowaniu chrustów należy przez nacięcie. Każdy pasek naciąć w środku na 2–cm. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta. Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione.


Faworki to tradycyjny karnawałowy przysmak. Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny. Sprawdzony przepis na faworki, czyli chrusty. Przytrzymać palcem końcówkę, aby ciasto nie wypływało).


Na rozgrzany tłuszcz wycisnąć ciasto, tworząc spirale (lub inną dowolną kompozycję). Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Jaja i żółtka dobrze ubijam, dodaję ocet, rum, sól, cukier i śmietanę, miksuję i wkładam masło, dalej mieszam, wsypuję mąkę partiami i dalej miksuję. Gdy ciasto zrobi się twarde, wyjmuję z miski i wyrabiam na stolnicy, do chwili aż odchodzi od rąk i nabierze połysku. Formuję z ciasta kulę i przykrywam miską na około minut.


Wyciskam na raz po 5-chruścików w kształcie spiralki. Po kilku sekundach można już wyjmować chrusty na ręcznik papierowy i smażyć kolejną porcję. Po usmażeniu chrusty można oprószyć cukrem pudrem. Choć brzmi to dość abstrakcyjnie, dodanie łyżki spirytusu, wódki lub białego octu do masy, z której zrobisz ciasto, sprawi, że będzie ono lżejsze i bardziej puszyste. Dodatkowo, alkohol częściowo zabezpieczy faworki przed nasiąkaniem tłuszczem i pomoże osiągnąć lekkie, chrupiące chrusty.


Ciasto na chrusty

W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec faworka. Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci. Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować.


Przepis na faworki jest bardzo prosty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty