Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Upiekłam przedwczoraj Apolkowy piernik a zreszty ciasta pierniczki.
Nadal są twarde jak kamień - choć ma to taką zaletę że jak mąż je podkarada to słychać jak chrupie :). Czy one kiedyś zmiękną ? Wtedy będą rozpływały się w ustach! Moje pierniczki miękną w 5dni więc w sam raz Zobacz więcej.
MagdaM Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Łyżka w Garze. Lebkuchen-pierniczki niebywale aromatyczne. Pierniczki świąteczne – w czym tkwi sekret?
Znacie niemieckie pierniczki-Lebkuchen, jeśli nie to jest okazja, żeby je wypróbować! Jak już wspomniałam smak lebkuchen jest obłędny bardzo intensywny i aromatyczny. Przepis powinien się Wam spodobać, ponieważ jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a smak obłędny. W czym przechowywać pierniczki? Dodane przez tota w: Tylko o kuchni.
Jest rewelacyjny, delikatny w smaku i do tego bardzo prosty do wykonania ! Przepis dla tych, którzy nie lubią tradycyjnych twardawych pierniczków i wolą coś bardziej miękkiego. Przekładamy lukier do worka cukierniczego i dekorujemy pierniczki. Lukru z tych proporcji wystarczy na delikatne udekorowanie.
Jeśli chcemy pokryć lukrem całe pierniczki trzeba przygotować lukier z podwójnej porcji. Uwagi: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Oczywiście można je udekorować dowolnym lukrem i dodatkami. Ciasto jest bez dodatku tłuszczu, dlatego też wymaga cierpliwości podczas wyrabiania, ale naprawdę wychodzą pyszne pierniczki.
Mąki dajemy dokładnie tyle, ile podane jest w przepisie. Ja piekę pierniki mniej więcej miesiąc przed świętami, aby dać im czas na to, aby skruszały i zrobiły się miękkie. No cóż, od lat robię te pierniki i nigdy niczego takiego nie zaobserwowałam - ciasto zagniata się dużo lżej niż. Pojawiły się głosy, że ciasto ciężko się zagniata.
Każdy z nas czeka cały rok żeby znów móc poczuć ten niepowtarzalny zapach w kuchni. Szybciej miękną pierniczki lukrowane. W tym roku pierwsze pierniczki świąteczne już zawisły na choince, ale wcale nie jest powiedziane, że nie będziemy ich dorabiać.
Jaką grubość powinny mieć pierniczki. Co zrobić, aby były miękkie. I co najważniejsze, jakie są sposoby na to, aby pierniczki szybko zmiękły i były gotowe do jedzenia. Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy w dowolny sposób. Po upieczeniu ciastka są twarde, lecz miękną po kilku godzinach w odkrytej salaterce, w temperaturze pokojowej.
Polukrowane miękną jeszcze szybciej. Przepis znajduje się w kategoriach: Ciasta i ciastka Pierniki i pierniczki,. Przepis w niewielkim stopniu zmodyfikowałam poprzez dodatek kakao.
Do świąt zostało już całkiem niedużo czasu. Jeśli macie ochotę na pierniczki, które zdążą jeszcze zmięknąć do tego czasu to polecam poniższy przepis. Od razu po upieczeniu są miękkie i lekko kruche. W takim wypadku można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i czekać aż zmiękną. Potem troszkę twardnieją.
To nadzienie ciastek powoduje, że szybciej, już w ciągu dnia, dwóch nabierają pożądanej konsystencji. Przepis autorstwa Barbary Bytnerowiczowej, z książki „Ciasta domowe”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.