Czosnek siekamy drobno i dodajemy do barszczu wraz z sokiem z cytryny. Zdejmujemy barszcz z ognia i zabielamy śmietaną. Dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Barszcz czerwony z botwinką Oto typowa wiosenna zupa, jedna z naszych ulubionych. Kiedy wa rzywa będą miękkie dorzucamy tarte buraki i pokrojoną botwinę.
Uwielbiam wszelkie rodzaje barszczu i sądzę że ten przepis jest także bardzo dobry. Aby był smaczny bardzo ważne jest aby nie było przewodnione tylko intensywny smak. Botwinka - przepis stary jak świat, ale zupa pyszna i zawsze na czasie.
Oczywiście obowiązkowo kwaśna, gęsta śmietana i dużo posiekanego, świeżego kopru. Zdarza się, że barszcz straci go, ale sok z cytryny przywróci jego barwę. Barszcz wiosenny kocham za jego głęboki nasycony kolor. Dodane przez andziaanna w: Tylko o kuchni. A czy próbowałaś barszcz czerwony bez gotowania Winiary lub Gorący Kubek.
Pani Fotograf Gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Pani Fotograf Gotuje. Odstawić z ognia i zostawić na całą noc lub minimum godzin. Barszcz doprowadzić prawie do zagotowania (od tego momentu barszczu nie można już całkowicie zagotować, bo zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy). Doprawić ewentualnie solą i pieprzem (ostrożnie!). Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Na końcu dodajcie do śmietany kilka łyżek zupy, aby zahartować śmietanę. Teraz śmietanę dodajcie do barszczu (12). Zabielany barszcz z botwinką jest gotowy. Do każdej porcji barszczu dodajcie zielony koperek.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. W najprostszy sposób przygotowuje się go zgodnie z klasyczną recepturą i zabiela śmietaną lub jogurtem naturalnym, gęstym, dodanym na sam koniec, po zdjęciu z ognia, czasem nawet bezpośrednio na talerzu, żeby zachować możliwie najwięcej korzystnych dla zdrowia, naturalnych probiotyków. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na barszcz czerwony z botwinka. Fasolę namoczyć na noc,zmienić wodę i gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, ok. Ten prosty w przygotowaniu barszcz czerwony doskonale pasuje do paluszków ptysiowych, krokietów lub pasztecików.
Jego zrobienie nie zajmie wiele czasu. Są zupy do których się wraca. Taki domowy, aromatyczny i pyszny. Muszę przyznać, że taki przepis na barszcz czerwony to mój przepis na wigilijny barszcz z buraków na zakwasie.
Barszcz nadaje się, jako zupa podawana z uszkami, pierogami, ziemniakami lub grochem. Można go też podać w filiżance, jako dodatek do krokietów lub pasztecików. Przepis na tradycyjny barszcz czerwony czysty. Jeśli buraczki były bardzo malutkie i barszcz jest mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego). Barszcz z botwiny o dziwo często gości na moim stole o tej właśnie porze roku.
A to dlatego, że uprawiam w ogrodzie buraczki egipskie i nadmiar botwinki zamrażam. Tym razem jednak nie korzystałam nawet z mrożonki bo świeża botwinka rośnie jeszcze w ogródku. Przymrozków co kot napłakał więc nic jej nie zaszkodziło. Warzywa i kości opłukać, oczyścić, dodać przyprawy (czosnek, liść bobkowy), ugotować wywar.
Raki należy oczyścić szczoteczką bardzo starannie pod bieżącą wodą, ugotować na wywarze. Potrawy wigilijne wykonywane są z tradycyjnych przepisów, a barszcz wigilijny to jedna. Barszcz to zupa, która smakuje mi tak samo dobrze o każdej porze roku, choć za każdym razem wychodzi trochę inny. Wiosna to czas lekkiej botwinki, a latem – gdy buraki podrosną – można ugotować barszcz czerwony z młodych buraków.
I dodać do niego pęczek posiekanej botwinki, bo tę też jeszcze znajdziemy na straganach. Przyrządza się ją w różnych wersjach: barszcz czerwony zabielany, barszcz czerwony z ziemniakami, barszcz czerwony na zakwasie, barszcz czerwony z uszkami czy barszcz czerwony na rosole to tylko niektóre z opcji! W tej wersji zakwas na barszcz czerwony z uszkami powinien leżakować przez 3-dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.