czwartek, 14 maja 2015

Ciasto makowe z masy makowej

Ciasto makowe z masy makowej

Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Słodka Strona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Słodka Strona. Używając gotowej masy makowej czas przygotowania sernika z makiem skraca się znacząco.


Pominięcie w przepisie pszennego spodu ciast Zobacz więcej. Mimo, że już po świętach to mam dla Was przepis na ciasto makowe z masą bakaliową. Wypiek ten nie należy do najbardziej wymagających podczas przygotowania więc na pewno sobie z nim.


Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Przepis na ciasto japońskie. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.


Dodane przez sandlicz w: Tylko o kuchni. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Macie jakieś ulubione przepisy? Witam, czy jest tu ktoś kto piekł ciasto w ten super szybki sposób?


Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem – Nowe pyszne ciasto w Małej Cukierence z makiem, kokosem i ananasem. Chciałabym spróbować zrobić ciasto z mikrofali, może macie jakieś rady dla nowicjusza? Trochę zajmuje czasu, ale jest bardzo smaczne. Ananas zanurzony jest w kokosowym kremie budyniowym i ożywia ciasto. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia.


Na wierzchu jest pianka z bitej śmietany i galaretki. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Sama pyszna, wilgotna masa makowa.


Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. Szczególnie ważny jest dodatek czekolady, dzięki niej zwykły makowiec przybiera postać dość wykwintnego torciku makowo - czekoladowego. Wszystko miksujemy razem i pieczemy!


Ciasto, które każdy może zrobić i to w błyskawicznym czasie. Z każdej masy makowej, domowej lub gotowej. Idealny wypiek na gościńca lub spotkanie Wigilijne. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy!


Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Ze spiżarni na regale nieśmiało puszczała mi oczko puszka gotowej masy makowej. Z połowy zrobiłam drożdżowe racuchy z nadzieniem makowym na obia no i została druga połowa. Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). Wyniki wyszukiwania dostarcza duszlak.


Dorotko robiłam ciasto makowe ale wyszlo mokre w srodku mimo pieczenia przez godzine. Czy moze to byc wina za malej ilosci białek? Na 850g dalam dwa bialka plus budyn w proszku i troche sera ricotta wg przepisu.


Czy to bialka sprawiaja ze masa jest twarda nie lejaxa czy to raczej wina kiepskiej masy z puszki? Całość podpiec minut w temperaturze 1stopni - w rozgrzanym piekarniku. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika.


Wylej masę na przestudzony spód i wstaw całość do piekarnika na minut w 180°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz ciasto jeszcze przez pół godziny. Wpadnijcie więc na ostatnie zakupy i upieczcie własny makowiec, dla siebie i bliskich.


Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra.


Nie wszyscy jednak mają. Więcej niż przepisów. Ciasto makowe z gotowej masy makowej w każdej odsłonie!


Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok.


Pamiętaj jednak, by do maku dodać żółtka oraz kaszę mannę i delikatnie wymieszać z pianą z białek. Masę makową możecie przygotować sami (można wcześniej), albo możecie wykorzystać gotową masę makową (proponuję tylko wtedy do niej dodać ze dwa jajka, trochę masła i wszystko razem podgrzać na małym ogniu). Pyszny kruchy spó makowy środek i ta słodka bezowa pianka – rewelacja!


Jedno z najlepszych ciast. Jeśli lubicie kruche ciasto, nie macie ochoty robić makowca, za to kusi Was ta pianka, to polecam Wam w ciemno. Kruche ciasto makowe z pianką, czy jak kto woli miękką bezą, to ciasto oparte o przepis na pleśniaka. Zamiast dżemu z porzeczek dałam dużo makowego nadzienia i.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty