Spaghetti po bolońsku to nasze małżeńskie danie kultowe. Doskonalone przez kilkanaście lat znajomości, osiągnęło absolut wraz z zakupem maszynki do mielenia mięsa. Pamiętam początki, dość niesmaczne i syntetyczne. Posiłkowaliśmy się gotowymi papkami instant, słoikami mdłymi i sztucznymi, a mięso kupowaliśmy paczkowane.
Wyborne spaghetti po bolońsku z mieloną wołowiną, duszoną w czerwonym wytrawnym winie, w Sosie bolońskim oryginalnym z cebulą i bazylią Italia. Plus mnóstwo świeżej bazylii i tarty parmezan do posypania. Danie idealne na szybki, pożywny, jednodaniowy obiad - no i prawdziwa gratka dla miłośników kuchni włoskiej!
Mięso przyrządzone w aromatycznym sosie smakuje wspaniale, zwłaszcza gdy posypiemy danie tartym żółtym serem (np. parmezanem) i udekorujemy listkami bazylii. W Polsce przyjęło się, że spaghetti bolognese składa się jedynie z sosu pomidorowego z mięsem mielonym. Przepisy z kategorii spagetti po bolońsku.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Dziś zapraszam na jedno z moich ulubionych dań, czyli na spaghetti po bolońsku z groszkiem. Swego czasu gościło na naszym stole średnio raz w tygodniu. To jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej - ugotowany al dente makaron z gęstym sosem.
Oto prosty i szybki przepis na spaghetti alla bolognese. Tradycyjnie sos ten gotuje się nawet kilka godzin. Wiem, trochę wagarowałam od bloga, bo. Sprawdzony przepis na spaghetti bolognese od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio.
Gotuj razem z nami krok po kroku! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na spaghetti po bolońsku. Pyszne spaghetti po bolońsku - danie kuchni włoskiej na polskim stole - pomysł na błyskawiczny obiad.
Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Jeśli czas Was goni a szukacie prostego sposobu na pyszne spaghetti, niekoniecznie tłuste, podobne do sosu bolognese, polecam mój przepis. Makaron ze szpinakiem i orzechami włoskimi. Subskrybuj po więcej by być na bieżąco. Przepraszamy, ale nie udało się zainicjować komponentu.
Proszę odświeżyć stronę i spróbować jeszcze raz. W oryginale zazwyczaj serwuje się makaron tagliatelle, który szczerze polecam, ale jako, że spaghetti nadaje się równie dobrze i jest znacznie popularniejsze, to możecie ragu alla bolognese serwować właśnie z tym rodzajem makaronu (ja w tym przypadku też tak zrobiłem). Jest to sposób na szybki, smaczny obia a przede wszystkim jest to pewniak - dzieci na pewno zjedzą bez marudzenia!
Składniki oraz szczegółowy przepis podaję poniżej:) Wypróbuj i podziel się Twoją opinią! A oto filmik jak przygotowałam spaghetti w sosie mięsno-pomidorowym (po bolońsku). Zapraszam do obejrzenia!
Spagetti po bolońsku Mięso mielone podsmażamy na oleju wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulką i czosnkiem. Mięso doprawiamy już na patelni solą i pieprzem. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Selera i korzeń pietruszki obieramy i ścieramy na tarce z małymi oczkami.
Najpierw mięso mielone (250) gram smażymy. Następnie dodajemy celbuki pokrojonej w kostkę do podsmażonego mięsa, dodajemy pomidorki oraz oregano i bazylię i to dusimy przez min. Margarytko - dzisiaj u mnie było spaghetti bolognese, sos oczywiście wg Twojego przepisu, bo uważam, że jest idealny.
Nie dodałam tylko wina, bo nie za bardzo lubię. A na jutro ugotowałam zupę neapolitańską, moją ulubiona zupkę letnią. Najprostsze spaghetti bolognese - sposób przygotowania: Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekaną w talarki.
Zaczekaj, aż się zeszklą, przemieszaj kilkukrotnie. Potem dołóż mięso mielone i lekko je obsmażasz, mieszając łopatką, żeby nie przywarło. Dzis na obiadek zrobilam spaghetti z tym sosikiem,bardzo smaczne danie.
Dodalam tez trochę papryki ostrej Polecam przepis,dodaję do ulubionych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.