Zastanawialiście się, jak naprawdę przyrządzić żurek z jajkiem i białą kiełbasą? Oto prosty przepis na tę świąteczną zupę! Przed nami święta Wielkiej Nocy, a z nimi danie typowo. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą!
Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Opis przepisu: Autor: WINIARY Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim.
Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego. Gotujemy wywar około minut. Białą kiełbasę myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru. Po około minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy ząbki czosnku.
Moja wersja tradycyjnego świątecznego żurku podawana na naszym Wielkanocnym stole. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i pachnącej wędzonki. Jednak u mnie jest częściej niż raz w roku, bo bardzo nam taki żurek smakuje. Tym bardziej jeśli jest na domowym zakwasie z jajkiem i pyszną białą kiełbasą. Kurczak w czerwonym sosie curry z plackami naan.
Dodane przez margow: Tylko o kuchni. Bozobardzo fajny pomysł. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w. Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką.
Włoszczyznę i cebulę obrać, umyć i drobno pokroić. Podoba mi się Pana blog. Zalać wodą w garnku, dodać liść laurowy i ziarna przypraw. Gotować około godziny na małym ogniu. Do wywaru dodać zakwas, zagotować.
Dodać śmietanę i doprawić w razie potrzeby solą oraz pieprzem. Wyjąć kiełbasę z zupy, pokroić ją na plasterki, włożyć z powrotem do garnka z zupą (część kiełbasy można upiec według wskazówek poniżej). Danie zaserwuj z jajkiem ugotowanym na twardo lub z kromką wiejskiego chleba na zakwasie.
Do dekoracji użyj posiekanej natki pietruszki. Wypróbuj podany przepis na smaczny klasyczny żurek z jajkiem. Koniecznie podziel się z nami swoją. Z wędzonym boczkiem i suszonymi borowikami. Chrzanowy żurek gotujemy na wywarze z białej kiełbasy, którą potem kroimy na plasterki i podajemy do zupy razem z ćwiartkami jajek.
Całość ozdabiamy kleksem śmietany chrzanowej i posypujemy natką. Możemy mile zaskoczyć gości podając im żurek w nietypowej formie - zupa-krem i szaszłyk z kiełbasy otulonej ciastem francuskim. Długo testowałam różne żurkowe przepisy. Zupa raz wychodziła lepsza, raz średnia, ale nie poddałam się.
Już wiem że trzeba zacząć od naprawdę dobrej jakości zakwasu. Najlepszy będzie domowy zakwas, ale jeśli o nie. Zazwyczaj zakwaszam octem (jak w przepisie niżej), czasem kupuję torebki z mieszanką naturalnych składników (są takie!bez ulepszaczy, itd.).
WIELKANOCNY ŻUREK Z JAJKIEM,BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CHRZANEM - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.