czwartek, 7 maja 2015

Ciasto pleśniak przepis

Ciasto pleśniak przepis

Plesniak to ciasto , ktorego smak kojarze z domem rodzinnym, dlatego dziekuje za przepis , ktory pozwolil mi go odtworzyc. Po przeczytaniu komentarzy, troche zmodyfikowalam wykonanie. Moja blacha jest o wieksza, ale ze wzgledu na glosy, ze ciastem trudno jest wypelnic caly spo ilosc skladnikow na ciasto zwiekszylam o. Ciasto pleśniak to jeden z pewniaków, które warto podać na stół w trakcie wizyty gości. Chrupiące, kruche ciasto przełożone dżemem porzeczkowym i lekką, słodką pianką zachwyci i zniknie do ostatniego okruszka.


Ciasto kruche z dżemem porzeczkowym, bezą i kruszonką na wierzchu. Ozdób talerz, na którym je podajesz, ciepłym sosem owocowym, startą czekoladą lub kakao oraz miętą. W ten sposób otrzymasz prosty, ale apetycznie prezentujący się sposób na deser, dodatek do kawy lub słodką przekąskę na wycieczkę. Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, kwaskowatych powideł śliwkowych lub dżemu, jabłek i słodkiej pianki bezowej. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast.


Pleśniak to ciasto, które w mojej rodzinie jest od zawsze. Nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek.


Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Zagnieć ciasto z mąki, posiekanej margaryny, żółtek i proszku do pieczenia. Powstałą porcję podziel na trzy części - jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych dodaj łyżki kakao i ponownie zagnieć, aż ciasto się zabarwi.


Małe kawałki ciasta włóż do lodówki lub zamrażarki. Podzielić ciasto na części- do jednej części dodać kakao-schłodzić na godzinę w lodówce. Kolejną cześć cista ścieram na tarce na grubych oczkach na wysmarowaną margaryną blaszkę i posypaną bułką tartą. Na to położyć dżem, następnie ciasto z kakao.


Pośrodku ciasta zrobić dołek, wlać do niego żółtka i zagniatać całość, tworząc okruchy. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę zagnieść na kruche ciasto. Zrobić kulkę i podzielić na dwie części, następnie jedną część na kolejne dwie. Jedną dużą i jedną małą owinąć folię i włożyć do lodówki. Na cieście w blaszce rozsmarowałam dżem truskawkowy.


Następnie na tę warstwę starłam ciemne ciasto. Z białek cukru i mąki ziemniaczanej ubiłam pianę i wyłożyłam na ciemne ciasto. Na pianę starłam trzecią część ciasta (jasnego). Wstawiłam ciasto do piekarnika nagrzanego do 1stopni i piekłam min.


Smakowite ciasto pleśniak - kruche ciasto, dżem owocowy, smakowita beza i kruszonka. Pyszne ciasto które zawsze się udaje ;) Składniki: 2g masła, żółtek, 4g mąki pszennej, łyżki drobnego cukru, szczypta soli, łyżka kwaśnej śmietany lub , białek, 2g drobnego cukru, łyżka skrobi ziemniaczanej, 4g dżemu z czarnej porzeczki. Każdy z nas pamięta smaki dzieciństwa, coś, co zawsze będzie kojarzyło się z kuchnią mamy, świętami, bezpieczeństwem czy ciepłem domowego ogniska. Na specjalne życzenie paru czytelniczek pyszny pleśniak. Ciasto na kruchym spodzie z owocami i bakaliami.


Górę wieńczy piana z białek i kruszonka. Pleśniak” to ciasto, które gości na moim stole od kiedy pamiętam. Jest smaczne, delikatne, świetnie pasuje tu piana z białek.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pleśniak kruche ciasto z owocami. Przepraszamy, ale nie udało się zainicjować komponentu. Proszę odświeżyć stronę i spróbować jeszcze raz.


Przeciągnij i upuść plik tutaj jpg,jpeg,png do 10MB. Skubaniec jest bardzo smaczny - wiem, bo słyszałam wiele takich opinii - i sama zresztą tak uważam! Słodycz bezy została idealnie zrównoważona lekko kwaskowatymi powidłami, a całość. Do przygotowania tradycyjnego pleśniaka używa się dżemu z czarnej porzeczki, ale można zastąpić go innym dżemem lub konfiturą z leśnych owoców. To ciasto, które świetnie sprawdza się jako letni.


Przepis na PLEŚNIAK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI. Kruchy spód przykryty warstwą owoców, puszystą bezą i kruszonką ze startego ciasta. W sam raz na leniwy weekendowy podwieczorek :-) Ciasto jest baradzo łatwe do zrobienia. Nie trzeba wcześniej podpiekać spodu, wszystkie warstwy pieczemy jednocześnie. Na masę jabłkową wykładamy rozwałkowane ciasto z kakao.


Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy cukier, wykładamy na ciemne ciasto. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty