czwartek, 21 maja 2015

Przepis na masę makową

Domowa masa makowa przepis. Masa z mielonego maku z bakaliami, orzechami, rodzynkami, skorką pomarańczową. NAJLEPSZA SZYBKA DOMOWA MASA MAKOWA (BEZ MIELENIA) – szybki i prosty sposób na przepyszną, domową masę makową bez konieczności mielenia. Dodane przez perpetuum w: Tylko o kuchni.


Kiedyś znalazłam przepis na makowiec na biszkopcie, w którym biszkopt nie był pięknie wyrośnięty i ni siadał pod ciężarem maku. Do tego jest łatwa do przygotowania. Zrobienie samodzielnie masy makowej to coś, czego wiele osób się obawia i wydaje się to im nieziemsko trudne i pracochłonne, wobec czego kupują gotowca w puszkach. A zupełnie niesłusznie, bo masa makowa wcale nie jest jakaś wymagająca. Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka.


Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Przepisy z kategorii masa makowa. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta. Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady przepisy, mysle ze kazdy z nas umial piec ale z. W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową.


Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Do masy makowej używam bowiem maku mielonego. UWAGA: Jeżeli chcesz dodać masę makową do makowca, ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Wieprzowina w aromatycznym gulaszu.


Przepis na masę makową

Prosty przepis na pożywną zupę. Jak samodzielnie przygotować masę makową, bazę makowca, makowej strucli lub makownika? Zamiast kupować kota w worku (nigdy nie wiadomo, ile jest maku w gotowcu), chociaż raz w roku lepiej je upiec samemu. Jakie ciasto do makowca?


Wspaniały przepis na rogale! Ciasto krucho-drożdżowe na. Masy makowej mi zostało więc zrobię jeszcze raz na Andrzejki.


Przepis na masę makową

Mimo, że już po świętach to mam dla Was przepis na ciasto makowe z masą bakaliową. Wypiek ten nie należy do najbardziej wymagających podczas przygotowania więc na pewno sobie z nim poradzisz. Di bloguje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Di bloguje.


Gotuj przez minut - od czasu do czasu zamieszaj. Pozostaw mak do odsączenia na sitku na minut. Zmiel mak w maszynce do mielenia mięsa, najlepiej dwa razy. Posiekaj rodzynki, orzechy i śliwki. Białka ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową.


Piecz w 1stopniach przez godzinę (możesz w trakcie przykryć ciasto). Masę wyłóż na część makową. Możesz też wcześniej podpiec sam spód w 2stopniach przez minut, dopiero wtedy nałożyć na niego masy i całość piec w 1stopniach przez godzinę. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przepis na masę makową.


Jeśli będziemy używać masy do makowców, to przed wyłożeniem jej na ciasto, delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami, które powinny nam zostać z przygotowań ciasta na makowce. Nie będę Was oszukiwać, że odkąd pamiętam korzystałam tylko z masy domowej. Powiem więcej, kiedy gotowe masy makowe pojawiły się w sklepach moja mama zaczęła je wykorzystywać do sernika z makiem. Przy okazji możecie zrobić masę makową pełną bakalii. Ja właśnie taką masę, w której jest dużo suszonych owoców i orzechów, lubię najbardziej.


Przepis na masę makową

Wtedy makowiec czy kluski z makiem zyskują na smaku. A że u mnie w domu zawsze na stole gości i jedno, i drugie, to i masę makową staram się przygotować najlepszą. Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty