czwartek, 16 czerwca 2016

Łatwe ciasto na pierniczki

Pierniczki można upiec nawet w Wigilię, a obiecuję, że nikt na Święta sobie zębów nie połamie ;-). Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. A sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty. Na następny dzień, po wyciągnięciu z lodówki, pozostawiłabym, aby ciasto ociepliło sie do temperatury pokojowej.


Przepyszne i łatwe ciasto marchewkowe z orzechami, przełożone masą z serka kremowego. Desery Łatwe ciasto ucierane z malinami i kremem. Najlepsze i proste przepisy na pierniczki!


Mieszamy całość do czasu, gdy ciasto zrobi się tak gęste, że trzeba. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość - mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Moja szachownica jest inna, niezwykle lekka i smakuje pawie jak wuzetka.


Łatwe ciasto na pierniczki

Składa się z lekkiego biszkopta, warstwy powideł, oraz bitej śmietany. Ich wielką zaletą jest fakt, iż nie trzeba na nie czekać, aż zmiękną, bo nie są twarde. Z ciastem idealnie się pracuje, a wykrawanie ciasteczek to czysta przyjemność:) Wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy (czyt. smakowy) jest rewelacyjny. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na łatwe ciasto na pierniczki świąteczne.


Dzisiaj Mikołajki więc pieczemy pierniczki. Zaczął się już Adwent więc czas na szybkie i łatwe pierniczki! Jeśli zastanawiacie się, dlaczego na kulinarnym blogu ląduje zdjęcie z takimi niezbyt pięknymi pierniczkami, to… wcale Wam się nie dziwię. Otóż te pierniczki na zdjęciach są zupełnie wyjątkowe, bo zrobione wspólnie z moją prawie dwuletnią córeczką. Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok.


Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Takie ciasto sprawdzi się na niedzielny podwieczorek lub w czasie niezapowiedzianej wizyty przyjaciół.


Możesz wybierać spośród wielu przepisów na szybkie ciasta ucierane albo ciasta kruche. No i te ciasta z owocami - najlepsze na każdą okazję. Tak właściwie to te szybkie i łatwe ciasta robią się same.


Pierniczki świąteczne, to nic innego jak ciemne ciasto zrobione z mieszaniny mąki pszennej, żytniej, mleka, jajek, miodu oraz imbiru. Pierniczki bardzo często występują w formie małych ciasteczek, które bardzo często polane są po wierzchu czekoladą lub posypane są bakaliami. Uwaga dzieci duże i małe!


Rozwałkuj je na stolnicy i metalowymi lub plastikowymi foremkami wycinaj różne kształty. Gotowe pierniczki udekoruj lukrem i cukrowymi perełkami. Skorzystaj z tego przepisu na świąteczne pierniki.


Tym razem ekspresowe pierniczki, szybkie w przygotowaniu i do szybkiej konsumpcji, więc można je zrobić tuż przed Wigilią. Pierniczki po upieczeniu są miękkie, później tylko nieco twardnieją, ale spokojnie nie połamiemy sobie na nich zębów, ponieważ są raczej kruche i po ugryzieniu rozpływają się w ustach. Wyrobić ciasto (będzie ono dosyć miękkie) i włożyć do lodówki na ok. Stolnicę posypać obficie mąką i rozwałkować na niej ciasto na cienki placek. Wilgotne, puszyste, miękkie ciasto z owocami.


Przepis na szybkie ciasto z owocami. Szybkie i łatwe do przygotowania. W sam raz do popołudniowej kawy, na piknik lub jako deser. Same ciastka po upieczeniu ładnie trzymają kształt, są od razu gotowe do jedzenia i miękkie.


Rozwałkować na grubość mm, wycinać foremkami pierniczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku do 1stopni C przez minut. Pierniczki przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodni lub jeszcze dłużej (pierniczki im starsze tym lepsze).


Znam wiele przepisów na szarlotki i wiele z nich wypróbowałam, ale ta dosyć szybka i łatwa w wykonaniu szarlotka jest najlepsza pod każdy. Pierniczki najlepiej przechowywać w metalowym pudełku lub misce bez przykrycia, aby chłonęły wilgoć z powietrza. Po wystudzeniu można je polukrować lub oblać czekoladą. Z ciasta można także lepić Mikołaje, aniołki, choinki czy renifery. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok.


Dolewając stopniowo (po łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka). Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. Dokładnie wyrabiać ręką przez około minut. Perfekcyjne PIERNICZKI bezglutenowe.


Foremkami wykrajać pierniczki. Ciasto świetnie się wyrabia, nie kruszy się przy wałkowaniu, nie lepi się. Często robię pierniczki gryczane bo dzieci je uwielbiają ale są bardzo kruche i nie udałoby się ich powiesić na choince, a z tymi nie ma problemu. Miękkie, łatwe w wykonaniu pierniczki na piwie Czy czytając przepisy na świąteczne pierniki, łapaliście się nieraz za głowę? Kilogramy miodu, wyrabianie ciasta tygodnie przed pieczeniem, dojrzewanie w piwnicy, wietrzenie mąki na balkonie, rzucania garścią anyżu przez lewe ramię, odpukiwanie w niemalowane, a po upieczeniu.


Łatwe ciasto na pierniczki

Nie potrzebują leżakowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty