Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Mój przepis na zupę botwinkę jest bardzo prosty i sprawdzony. Botwinka to królowa wiosennych zup.
Tylko raz w roku mamy okazję zajadać się tą niezwykle szybką do zrobienia i super pyszną zupą nowalijkową. Bardzo szybka w przygotowaniu. Pyszna sezonowa zupa z botwinki.
Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać.
Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Zupa z botwiny zasmakuje całej rodzinie! W garnku roztop masło i dodaj pokrojone buraczki, łodyżki i liście. Nie wyobrażam sobie wiosennego stołu na którym nie stałaby botwinka.
Duś około minut, następnie wlej bulion warzywny i zagotuj. Zachęcam wszystkich do wypróbowania - oto mój przepis na botwinkę. To tradycyjna metoda przygotowania ale można ją modyfikować według uznania. Nie spodziewałem się, że młode listki buraka cukrowego pojawią się tak szybko. Może to nie jest nasza krajowa, tylko sprowadzana z południa Europy, pędzona chemią i tylko ładnie wyglądająca, a pozbawiona smaku i wartości odżywczych?
W sezonie botwinka jest niezastąpiona w orzeźwiającym, tradycyjnym chłodniku litewskim, jak i chłodniku z jajkiem przepiórczym, z miętą czy innymi nowalijkami. Kroki wykonania: Na kości gotujemy wywar zdejmując co jakiś czas szumowinę. Po około godzinie gotowania dodajemy pokrojone łodyżki i małe buraczki( wcześniej oczyszczone), gotujemy około minut i dodajemy pokrojone listki. Wszystkie inne też są pyszne :) Smacznego!
Lekką, zdrową, a jednocześnie pożywną zupę przygotujecie w zaledwie minut. BOTWINKA DOMOWY PRZEPIS - wiosenna cudowna zupa, która pamiętam jeszcze z mojego rodzinnego domu. W kuchni stosowane przede wszystkim do zup, a także sałatek i potraw duszonych. Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Nazwą „ botwinka ” określa się również zupę, której jest głównym składnikiem.
Jest także wykorzystywana do sałatek oraz potraw duszonych. Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Przepis sprawdzany wielokrotnie :) Uwielbiam!
Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy. Młode warzywa, kawałki młodego buraka i niepowtarzalny smak. Najlepszy przepis krok po kroku.
Choć w ogródkach botwinka nie nadaje się jeszcze na przetwory, ale ta na straganach jest już w sam raz. Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W dużym garnku zagotować 2l wody i wrzucić warzywa oraz pokrojone w kostkę buraczki. Zamów z dostawą lub odbiorem osobistym. Sezon na botwinę trwa zazwyczaj od połowy kwietnia do końca lipca.
Jeżeli chcemy zimową porą przypomnieć sobie smak tej ulubionej przez Polaków zupy - spasteryzuj botwinkę w słoikach wg tradycyjnego przepisu babci Krysi, która przez wiele lat robiła takie przetwory, czym uszczęśliwiała całą rodzinę. Dodatkiem do zupy mogą być młode ziemniaki, jajo lub szczypiorek. Nazwą botwinka określa się również potocznie zupę lub chłodnik, przygotowane z tego warzywa. Zupę przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały.
Uwielbiam zupy #128578; Są szybkie w przygotowaniu, sycące i różnorodne. Często eksperymentuję – łącze różne smaki, tworzę nowe połączenia (jak chociażby zielona zupa z groszku, awokado i mięty!) i testuje dodatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.