Kiedy leczo jest zbyt wodniste możemy pogotować je bez przykrywki, aby woda odparowała, jednak papryka może się rozgotować. Wołowinę kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i wołowinę, wrzucamy do dużego garnka z odrobiną oleju i smażymy parę minut, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. To taki rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów, świeżej papryki z podsmażoną cebulą na smalcu, doprawionego papryką w proszku. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii, bądź kabaczka i kiełbasy.
Zapewniam, że to danie stanie się jednym z ulubionych! Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda. Dziś przedstawiam coś idealnego na obiad na te chłodne już, jesienne dni.
Leczo z cukinią i wołowiną. Obłędne i rozgrzewające leczo z pikantnym chorizo, rozpływającą się w ustach wołowiną i warzywami takimi jak cukinia, papryka i pieczarki będzie hitem na Waszym stole! Nie mogłam przestać go jeść, gdyż smak tego.
Przepisy z kategorii leczo z wołowiną. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga wiem co jem. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Warto skorzystać z tego przepisu i wyczarować tani, pyszny oraz szybki posiłek dla całej rodziny.
Koniecznie wypróbuj, a nie będziesz żałować czasu spędzonego w kuchni! Oprócz wołowiny, w moim leczo znalazły się pachnące pomidory, kolorowe papryki, cukinia, bakłażan, pieczarki i fasolka szparagowa. Tak naprawdę można tam wrzucić większość warzyw, nie trzeba się aż tak inspirować oryginalnym leczo.
Lubię też wersję z chorizo lub kukurydzą, ostatecznie ważne, aby było sezonowo. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo z wołowiną. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Najpopularniejsza jest w postaci zielonej, ale są także kabaczki żółte i w. Pikantne leczo z cukinią to moja propozycja na deszczowe i chłodne dni.
Idealnie rozgrzewa, jest sycące oraz aromatyczne. Jeżeli natomiast nie przepadacie za ostrymi potrawami, dodajcie do lecza mniej ostrej papryki. Przy przygotowaniu lecza z cukinii należy pamiętać, aby go nie przegotować.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Dużo cebuli, dużo papryki i wędzona wołowina. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Natomiast papryka i natka pietruszki to świetne źródło witaminy C, która jest odpowiedzialna za prawidłowe wchłanianie żelaza!
W dużym garnku rozgrzewamy olej i przysmażamy cebulę, w między czasie płuczemy i kroimy w kostkę mięso, dodajemy do cebuli, mieszamy i smażymy przez ok minut na dużym ogniu. W między czasie obieramy i kroimy pieczarki, dodajemy do garnka. Najlepiej smakuje gotowane w kociołku nad ogniskiem. Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite.
Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę. Meksykańska zupa z wołowiną, pomidorami i fasolką. Tacos z szybkim chili con carne. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy. Makaron chow mein z wołowiną i warzywami.
Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille. W serwisie gazetalubuska. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.
Wpis ten dedykuję czołowej leczożerczyni RP, która już zaczęła jego produkcję na zimę (słusznie!). Część ugotowanego lecza można na gorąco przełożyć do słoików i po wystudzeniu przechowywać w lodówce lub zamrozić w pojemnikach. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością kolorowych warzyw i mocnym mięsnym akcentem. Możesz dowolnie wymieniać składniki i eksperymentować, np. Finalny wygląd i smak zależy od Twojej wyobraźni.
Piotr Ogiński, autor vloga Kocham Gotować, w jednym z odcinków zaprosił widzów do swojego ogrodu i przygotował leczo na łonie natury. Kalkulator kalorii - sprawdź ile kalorii zawierają twoje posiłki. Tabele kalorii, wartości odżywcze, kalorie produktów, kcal, białko, węglowodany, tłuszcz, tabela kalorii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.