C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Nie zgadzam się z Panią, piekę chleby od wielu lat, dodatek mąki pszennej nie ma tutaj nic do rzeczy. Można upiec piękny chleb na samej mące żytniej, a szczególnie jasnej typ 720.
Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Bardzo dobry przepis, chleb przepyszny. Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 4g maki pszennej i 1g maki chlebowej. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?
Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.
Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Ale i bez tego da się upiec dobry chleb. Najprościej i najszybciej - na drożdżach, ale nie ma to jak tradycyjny bochenek chleba na zakwasie… To właśnie ta najbardziej czasochłonna rzecz: zakwasu nie zrobisz szybko, potrzebujesz na to kilka dni. Pierwszy raz zamierzam upiec chleb na zakwasie.
Zakwas przygotowałam wg Pani przepisu. Jest w trakcie (dzień). Czy mogę użyć do wypieku chleba tylko jeden rodzaj mąki? Czy powinnam dodać odrobinę drożdży ( młody zakwas).
Jeżeli jednak chciałbyś się dowiedzieć jak ja uczyłem się piec chleb i jakie błędy przy tym popełniłem, to zapraszam do lektury całego wpisu. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże.
A przepis na chleb żytni mam w planach dodać niedługo na stronę, ale jeśli Ci się śpieszy to napisz do mnie, prześlę Ci na maila. Z takiego zakwasu można upiec pierwszy chleb, chociaż z czasem stanie się on jeszcze lepszy, sprawiając że każdy kolejny chleb będzie bardziej wyrośnięty. Musimy pamiętać o tym, aby wyhodowany zakwas trzymać w lodówce.
Trzeba go co kilka dni dokarmiać, czyli dodawać mąkę i wodę. Jak upiec chleb na zakwasie? Czy bez specjalistycznych urządzeń jesteś w stanie to zrobić?
Chcąc upiec chleb na zakwasie, np. Przepis na chleb na zakwasie jest w gruncie rzeczy banalny, a efekt może być znakomity! Prosty, smaczny, łatwy do przygotowania i dość neutralny w smaku.
Pasuje do słodkich i wytrawnych dodatków. Przyznaję, że taki chleb bezglutenowy ryżowy na zakwasie jest idealny na zdrowe, codzienne kanapki. Mój chleb nigdy wcześniej się nie udawał ponieważ za każdym razem trzymałam się przepisu nie zwracając uwagi na ciasto, które po godzinach rośnięcia nie miało siły rosnąć kolejne 2-godziny i za każdym razem trakcie pieczenia opadało i robił się gniot. Aby upiec wymarzony chleb trzeba obserwować ciasto. Są takie dni, kiedy nie mamy wiele czasu, by upiec dobry chleb.
Niestety, najsmaczniejszy chleb wymaga czasu, a upieczenie chleba na zakwasie zajmuje najczęściej kilkanaście godzin. W tym przepisie Dan Lepard poszedł na kompromis - w ciągu godzin przygotujecie. Natomiast ze smutkiem przeczytałam część komentarzy, gdzie goście czepiają się sposobu prezentacji, wyglądu, etc.
Dlatego polecamy przygotowanie zakwasu w domu (czasem dobry zakwas można dostać również w lokalnej piekarni, bądź od życzliwych znajomych – warto zapytać, czy ktoś mógłby się takim produktem podzielić). Chleb żytni razowy na zakwasie. Serdecznie zapraszamy do artykułu na naszym blogu na temat sposobu pieczenia chleba w domu.
Możemy dodać również kromkę żytniego chleba upieczonego na zakwasie. Magiczny i niepowtarzalny. Taki na drożdżach lub zakwasie.
Każdy jeden chleb pieczony w domu, wyrobiony własnymi rękami zawsze jest dobry. Teraz każdy chleb, taki jak na drożdżach, zakwasie, razowy możesz bez problemu upiec w domu i poczuć tę magię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.