wtorek, 7 czerwca 2016

Zupa buraczkowa

Kroki wykonania: Buraki umyć i ugotować w wodzie. Po ugotowaniu zalać zimną wodą, ostudzić, obrać z łupin i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gęsta i sycąca zupa o pięknym, mocno czerwonym kolorze. Mocno jarzynowa, pełna wiórków buraczanych.


Zabielona kwaśną śmietaną. Co to właściwie jest zupa buraczkowa? Zupa buraczkowa to zupa z buraków młodych. Jest to całkowicie moja definicja tej sezonowej zupki i możecie się ze mną nie zgadzać, jednak według mnie zupa buraczkowa to właśnie taka typowo letnia zupa, którą robimy zaraz po sezonie na botwinkę.


Sprawdź tradycyjny przepis i odkryj to, co w kuchni polskiej najsmaczniejsze! Do garnka wlać wodę i wrzucić kostkę rosołową. Buraki,marchew,seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Zupa buraczkowa

Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kosteczke. Ziemniaki zalewamy zimna woda aby nie sciemnialy. Dziś koleżanka w pracy miała buraczki. Jak tylko je zobaczyłam to zachciało mi się zupy buraczkowej, takiej, jaką robi moja Babcia. Wychodząc z pracy zajrzałam więc do sklepu po buraki.


Nowy wymiar zupy buraczkowej! Zamiast gotowanych - pieczone buraczki, zamiast kawałków buraczków - zmiksowana zupa krem. Dodatek świeżego tymianku i aromat pomarańczy - to dodatki smakowe, które czynią zupę jeszcze bardziej ciekawą. Opłukane mięso podzielić na ok. Włożyć do garnka, zalać litrami zimnej wody, zagotować, zszumować, posolić, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez około minut.


Fantastyczny smak i aromat zupy przywołują wspomnienia z dzieciństwa i pozwalają zanurzyć się w przepysznej czerwonej buraczanej konsystencji dania. Obrane ze skórki buraki ścieramy na tarce jarzynowej. Starte buraki gotujemy w rosole z listkiem laurowym. Mrożone warzywa na patelnię przekładamy na rozgrzany olej. Burak jest popularny nie tylko w Polsce.


My jednak, podobnie jak nasi wschodni sąsiedzi, jemy buraki głównie dla smaku, nie doceniamy ich zdrowotnych zalet. A to dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Miseczka zupy buraczkowej to miseczka pełna zdrowia. Przygotowanie jej zajmuje naprawdę nie wiele czasu i można ją.


Za każdym razem nasz repertuar zupowy zależy od aktualnego zaopatrzenia. Nie kupuję nigdy warzyw z zamysłem popełnienia konkretnej zupy, a bardziej robię zupę z tego, co udało mi się zgromadzić w lodówce. Dzisiaj zupa buraczkowa :-) Jeszcze mnie nie subskrybujesz? ZUPA BURACZKOWA #127858; Krok po kroku #128523; CZERWCOWA LENKA GOTUJE Czerwcowa Lenka.


ROLOWANE ZIEMNIAKI W WAFLU #127835; Krok po kroku. Przepisy z kategorii zupa-buraczkowa-z-ziemniakami. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Zupę buraczkową możesz przyrządzić na wiele sposobów – z startą lub krojoną marchewką, kapustą lub fasolą (czerwoną lub białą) z puszki. Porcje zupy z buraczkami możesz udekorować kleksami gęstej śmietanki. Kliknij, aby zobaczyć przepis. Sycąca zupa burakowa, zabielana śmietaną. Szanowny użytkowniku serwisu PrzepisNa.


Ulubiona zupa mojego męża i według przepisu jego rodziców :) Ja dotychczas z mojego domu rodzinnego znałam jedynie barszcz czerwony z krojonymi burakami. Zupa krem z buraków jest wyjątkowa po prostu. To jedna z moich ulubionych zup w postaci kremu.


Zupa buraczkowa

Czasami, gdy gotuję jakąś zupę warzywną, jeśli nie zdecyduję się na wcześniejszy dodatek makaronu, wtedy myślę o jej blendowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty