piątek, 3 czerwca 2016

Golonka bez kości przepis

Golonka bez kości przepis

To danie nie często gości na moim stole. Golonka to tłuste mięso ze skórą i nie każdy je lubi. Częściej kupuję samo mięso bez skóry i kości, z takiego gulasz lub galareta są pyszne ! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na golonka wieprzowa bez kości.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! W rodzinie mam kilku wielbicieli golonki i staram się przygotować im taki specjał jaki lubią. Ma być smacznie, golonka powinna być miękka, nie gumiasta, delikatna, ale o wyrazistym smaku.


Dodane przez kaskaszw: Tylko o kuchni. Zanim zaczniemy ją piec należy ugotować ją w wywarze z warzywami i ostudzić, dopiero wtedy wkładamy ją do piekarnika i zapominamy o niej nawet na dwie godziny. Witam, jeśli znacie dobre przepisy na potrawy wigilijnie dla osó, które nie mogą jeść cukru, białej mąki to proszę piszcie.


Wyszła naprawdę rewelacyjnie! Mięsko odchodziło od kości, było delikatne, soczyste i aromatyczne. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Przepisy z kategorii golonka golonka. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Więcej niż przepisów.


Golonka bez kości przepis

Tam restauratorka zamieniła knajpę włoską na Golonkę w pepitce, restaurację z kuchnią wielkopolską, w której golonka w piwie jest sztandarowym daniem. Golonkę pozbawić skóry i większości tłuszczu, przekroić na pół. Gdy golonki zrobią się miękkie i zaczną odchodzić od kości, wyjąć z kapusty i umieścić w naczyniu do zapiekania. Podawać z kapustą, chrzanem i musztardą. W podobny sposób można też przyrządzić boczek.


Najlepszy przepis na Skrzydełka z kurczaka - Duration: 8:22. GOLONKA golona gotowana tradycyjna przepis na obiad przepis z humorem jak zrobić goloną golonkę. Możesz zrobić golonkę pieczoną,golonkę w piwie,golonkę gotow. Bardzo tłusta, często podawana z kapustą, jest daniem idealnym w diecie low carb high fat. Przedstawiam Wam przepis na danie nadal wysokotłuszczowe, bardzo aromatyczne i przepyszne #128512;.


Dodajemy go pod koniec gotowania kości (ok. 2-godziny przed zdjęciem garnka z ognia). Ze względu na to, że przygotowanie wywaru z kości jest czasochłonne, najlepiej przygotować wywar w większych ilościach.


Możemy go przechowywać w lodówce przez dni. Już od kilku lat pojawia się wniosek, aby golonka zagościła na wigilijnym stole, ale jest od razu odrzucany. Dlatego też w tym roku postanowiłam zadziałać wcześniej. Kupiłam golonkę bez skóry i kości, tylko samo mięso, aby było nieco lżej, ponieważ przypuszczam że sama również się skuszę na odrobinę. Golonki po ugotowaniu wyjąć z garnka a następnie usunąć kości.


Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Peklowane, surowe golonka (bez kości) Kapusta kiszona majeranek, zupa borowikowa w proszku (polecam Knorra) boczek lub słonina wędzona pół kostki smalcu Folia do wyłożenia kociołka kociołek żeliwny Ilości zależne od wielkosci kociołka. Kupiłam golonki i już kiedy wracałam do domu ze sklepu zastanawiałam się: po co ? Jak przyrządzić dobrą golonkę? Przeszukałam przepisy i na ich podstawie stworzyłam własny przepis na golonkę pieczoną na kapuście:). Przykryłam szklaną przykrywką i umieściłam w piekarniku.


Golonkę zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem, aż mięsko będzie odchodzić od kości i będzie miękkie (wywar powinien być lekko słonawy). Ugotowane mięso wyciągamy z wywaru. Mięso oddzielamy od skóry i kości. Kroimy w drobniutkie kawałki.


Golonka bez kości przepis

Gotowana golonka i żurek 16. Chyba każdy mężczyzna uwielbia golonkę. Tym razem będzie to gotowana golonka i przy okazji zrobimy pyszny żurek na zakwasie, który idealny będzie jako dodatek do golonki. Golonkę możecie zjeść podaną z ziemniakami z wody, pieczywem ale obowiązkowo z musztardą albo chrzanem. Gdy golonki przestygną w wywarze, płyn przecedzić i postawić na małym ogniu, żeby odparował, a z golonek usunąć kości.


Share on Pinterest Pin it. Chcesz podzielić się swoimi przepisami? Gorąco zapraszam do przesyłania ich do mnie. Główkę czosnku obrać i pokroić na plasterki.


Peklowałem już karczek, kawały szynki bez kości, teraz chcę zapeklować golonkę. Problem w tym, że kiedyś spotkałem się z opinią, że nie można peklować w zalewie z saletrą mięsa z kością. A golonka ma kość i pytanie - czy kość usunąć, czy peklować z kością. Dodać biały pieprz i sok kokosowy, wymieszać. Dodać sos sojowy jasny i ciemny i cukier.


Dodać mięso i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez godziny lub aż mięso zacznie odpadać od kości. Udekorować kolendrą przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty