piątek, 10 czerwca 2016

Makowiec na kruchym cieście z gotową masą makową

Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Przed podaniem możemy go posypać cukrem pudrem i ewentualnie udekorować. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko.


Durszlak Zawijak z makiem. Dodaj przepis do ulubionych. Miło mi Cię gościć na Poezji Smaku!


Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Następnie odcedź go i przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia.


Makowiec na kruchym cieście z gotową masą makową

Do przygotowania ciasta możesz również wykorzystać gotową masę makową. Mak zalej gorącą wodą lub mlekiem i odstaw na całą noc. Pamiętaj jednak, by do maku dodać żółtka oraz kaszę mannę i delikatnie wymieszać z pianą z białek. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę.


Nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki. Domowy makowiec nie tylko wspaniale wygląda, ale i smakuje nieziemsko. Tę tradycyjną roladę makową zawsze szykuję na cieście drożdżowym.


Długo też zachowuje świeżość, więc można go upiec na kilka dni przed Świętami. Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny. Prosty w wykonaniu, bo skorzystałam z gotowej masy makowej (oczywiście można też zrobić swoją, ale mi już nie wystarczyło czasu). Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z gotową masą makową. W moim domu od zawsze przygotowywało się makowce z okazji świąt i bardzo często bez okazji #128578; Mój mąż bardzo lubi makowca drożdżowego.


Jest bardzo smaczny, smakował nawet osobom, które nie przepadają za makowcami :). Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia.


Idealnie wilgotny, mięsisty, bezproblemowy w pieczeniu. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Lubisz makowiec, ale jego przygotowanie jest zbyt czasochłonne? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z gotowej masy makowej na kruchym spodzie.


Na masę makową zetrzeć połowę drugiej części schłodzonego ciasta kruchego. Na to wyłożyć drugą połowę piany (tą z cukrem) i na nią zetrzeć kolejną część schłodzonego ciasta kruchego. Masę makową wyrzuć do miski, dodać żółtka, cukier waniliowy ( Jak przygotować samodzielnie cukier waniliowy? ), olejek migdałowy, garść rodzynek i wymieszać.


Makowiec na kruchym cieście z gotową masą makową

MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE. Białka ubić na piane, dodać do masy i lekko wymieszać całość. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Tak przygotowaną masę wylać na ciasto.


Przepis na makowiec zawijany. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Z przepisu wychodzą aż makowce. Nowoczesny makowiec to makowiec z bezą :-). Na szybkim kruchym cieście, idealnie wilgotny, bakaliowy, z dodatkiem wysokiej bezy (będziecie do niej potrzebować dodatkowych białek, można użyć mrożonych).


Beza podobnie jak Pavlova jest chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku. Ekspresowy makowiec na kruchym cieście – last minute makowiec z gotową masą makową. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.


Więcej niż przepisów. Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę i na pewno powtórzę go na święta. Były już rolady makowe i drożdżowe warkocze, teraz czas na prawdziwy makowiec. Dawno nie piekłam nic z makiem, więc jak jedna z czytelniczek Małej Cukierenki pani Edyta przysłała mi ciekawy przepis na makowiec z serem, postanowiłam go wypróbować.


Makowiec na kruchym cieście z gotową masą makową

Ciasto jest smaczne, dobrze smakuje połączenie maku z serem, a podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty