Makowiec długo zachowuje świeżość. Można go upiec już dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu, przykryty ręczniczkiem. Ja zazwyczaj pozostawiam go na sam koniec świątecznych wypieków, ponieważ lubię świeże drożdżowe ciasto :-).
Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić. Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.
Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Każdy makowiec zawijamy dodatkowo w papier pergaminowy, ale nie szczelnie, tylko w formie tuby.
Ciasto powinno być przyrumienione. W święta nie może zabraknąć makowca. Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół.
Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany. Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca!
To prosty i szybki przepis na makowiec. Nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki. Domowy makowiec nie tylko wspaniale wygląda, ale i smakuje nieziemsko. Długo też zachowuje świeżość, więc można go upiec na kilka dni przed Świętami.
Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). Po upieczeniu delikatnie wyjąć przestudzony makowiec z tortownicy, polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować ( wiórki kokosowe, kawałki orzechów). Do ciasta dodałam dodatkowo żółtka, które pozostały od innego ciasta. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta.
Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Jeśli ktoś woli, może je przygotować z połowy porcji i upiec w formie o wymiarach 24x 24cm. Stanowi pewny element na świątecznym stole u prawie każdego Polaka. W sklepach jest spory wybór gotowych makowców, jednak każdy wie, że samodzielnie upieczone smakują lepiej!
Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Oto przepis na najlepszy makowiec na świecie. Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem.
Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Aby szybko upiec makowiec ucierany musisz mieć już gotową masę makową. Możesz użyć gotowej masy makowej z puszki lub zrobić własną masę. Masa makowa z mojego przepisu idealnie sprawdzi się do tego ciasta.
Ja użyłam tylko 4gramów masy makowej, ale to ciasto śmiało udźwignie jeszcze dodatkowe 2gramów. Pyszny, łatwy w przygotowaniu, nie wymagający dużego nakładu pracy- makowiec może być znakomitą propozycją na świątecznym stole. To smakowity wypiek który potrafi zrobić każdy laik. Wam dziś proponuję przepis jeszcze świąteczny.
A że makowiec przynajmniej raz do roku upiec wypada. Zagniatamy szybko ciasto (najlepiej z mąki krupczatki) z Proszkiem do pieczenia WINIARY i wkładamy do lodówki na czas przyrządzania masy makowej. Możemy zrobić ją samodzielnie, krok po kroku (jak w przepisie) lub wykorzystać gotową masę z puszki, do której wystarczy dodać miód. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.
Witam Mam pytanko odnosnie makowca. Powiedzcie czy mozna go upiec wcześniej i przechowywać w foli. Zalezy mi zeby byl dobry a nie wiem czy jak go za wczesnie zrobie to nie straci. Dzieki z gory za odpowiedzi. Pozdrawiam i zycze super świąt.
Idealny na święta Bożego Narodzenia. Tradycyjny przepis na polski makowiec. Jak upiec tradycyjny makowiec na święta. Strucla makowa, makowiec drożdżowy.
Ze składników na ciasto odsypujemy odrobinę mąki i cukru do kilku łyżek mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki łączymy ze sobą i dodajemy nasz rozczyn. Jest pyszny, zawsze smakuje rewelacyjnie, a przepis na ciasto pochodzi ze starej książki dla uczniów szkół gastronomicznych p. Kazimiery Pyszkowskiej pt.
Gospodarstwo domowe, którą moja Mama kupiła po ślubie i która jest jej kuchenną biblią po dziś dzień. O ile ciekawią Cię zagadnienia związane z takimi rzeczami jak: ciasta i torty, przepis na makowiec, pieczenie makowca musisz koniecznie oglądnąć te wskazówki. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, podsyp je mąką, aby nie kleiło się do rąk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.