Botwinkę i buraczki odcedzić. Buraczki obrać, pokroić na plasterki. Do wywaru wlać śmietanę i maślankę. Dodać botwinkę, buraczki, rzodkiewki, ogórek i dymkę. Zobacz inne moje przepisy na CHŁODNIK.
Chłodnik wstawić na godziny do lodówki. Ja lubię, gdy jest pikantny, dzieciaki wolą słodszy. Podane z jajkiem lub bez cieszą smakiem w upalne dni.
Nie wiem jak taka zupa smakuje – być może jest przepyszna, ale nazwanie jej chłodnikiem z botwinki woła o pomstę do nieba! To jest chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowym, ale napewno nie z botwinki, bo młode buraczki są tu tylko dodatkiem, tak jak czosnek, czy koperek! Kiedy nie mamy apetytu, nie mamy ochoty na spędzenie długich godzin w kuchni, szybki w przygotowaniu i orzeźwiający chłodnik, jest tym, czego potrzebujemy! W dużym garnku zagotować szklankę wody.
Do odrobiny zagotowanej wody dodać pół łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny. Dorzucić posiekaną botwinę. Gotować do miękkości, po czym wystudzić, umieszczając garnek w. Innym daniem nieodzownie związanym z upałami są chłodniki. Jednakże nie tylko grill króluje, gdy za oknem jest stopni na plusie. Pyszne, zdrowe, zimne zupy na słoneczne dni.
Te zimne zupy wzbogaca się o rozmaite składniki, np. Najbardziej popularną zimną zupą jest chłodnik litewski serwowany z jajkiem ugotowanym na twardo oraz chłodnik ogórkowy. Odmianą zupy chłodnik jest okroszka, czyli zupa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Do talerzy wlewamy schłodzony chłodnik z botwinki, posypujemy koperkiem.
Porady Przygotowując chłodnik z botwiny Magdy Gessler, nie ścieramy warzywna tarce tylko drobno je siekamy, starkowane warzywa puszczą zbyt dużo soku. Idealna propozycja na upalny dzień. Można przechować go w lodówce i podać jeszcze jutro i pojutrze.
Zresztą myślę, że do tego przepisu będziecie wracać przez całe lato. Gotowy chłodnik zabiel jogurtem naturalnym, który wymieszać możesz z kefirem w proporcji 1:1. Aby urozmaicić smak gotowej zupy, dodaj do niej niewielką ilość świeżego czosnku. Sprawdzi się też dodatek octu.
Przed podaniem, chłodnik litewski posyp drobno siekanym szczypiorkiem lub koprem. Potraktuj ten przepis jako bazę do dalszych eksperymentów kulinarnych! Wypróbuj nasze inne przepisy na dania z botwinką! Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy. Ciebie newslettera przepisy.
Pyszny aksamitny chłodnik, który robi się - do momentu przecedzenia - podobnie jak zupę botwinkową. Do odcedzonego z liści i buraczków wywaru dodaje się jogurt i chłodnik w zasadzie jest już gotowy. Można podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem lub nieco inaczej, z sałatką z truskawek i fety. Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Podstawę chłodnika litewskiego stanowi botwina połączona ze zsiadłym mlekiem bądź kwaśną śmietaną (jednak równie często dodawany jest kefir – ja tę opcję lubię najbardziej, jogurt albo maślanka).
Dodaj posiekany szczypiorek oraz koperek. Czosnek podkreśli wytrawność chłodnika. W jej skład wchodzi botwinka, kiszone ogórki oraz młode buraczki.
Pierwsze wzmianki o chłodniku litewskim tej zupie pojawiły się w wydaniu „Pana Tadeusza”. Dla wzmocnienia smaku użyj kilka zakwaszonych buraków lub zakwasu buraczanego. Włożyć do garnka z wodą, doprawić solą, pieprzem, dodać przekrojony ząbek czosnku, zielone łodyżki koperku, tymianku lub natki pietruszki, posiekaną dymkę, cebulkę lub szczypiorek, wlać oliwę i zagotować. Delikatny kolor i konsystencja.
Dziś później, bo musiałam dzieci ogarnąć, teraz już oboje w domu, więc ciężko będzie ;-). Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Przepisy, jak zrobić - Smaker.
Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Fit chłodnik litewski z botwiną. Forum - botwinka chłodnik (114) Odp. Dodane przez biancorossa w: Tylko o kuchni. Jest wiele przepisów i wiele sposobów na to, by zrobić botwinkę.
Każdy ma swoje ulubione smaki i dodatki. Moja botwinka zupa jest idealnie wyważona smakowo. W przepisie na botwinkę podam jakie składniki możesz ewentualnie pominąć lub też zamienić na inne. Różowa zimna zupa na ciepłe dni, których niestety jakoś na razie w tym roku mało. Zobacz nasz przepis na chłodnik z botwinki - sprawdź, jak przygotować zupę z botwiny na zimno!
Jego podstawę stanowi wywar, któremu charakterystycznego smaku nadają liście i młode korzenie buraka ćwikłowego, popularnie nazywane botwinką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.