Z warzyw możemy wyczarować potrawy, które zachwycą swym smakiem i wyglądem. Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj. Gdy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną cukinię - wielkość zależy od gustu - jeśli chcemy by była chrupiąca, kroimy na większe części, a jeśli.
Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli. Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy. Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np.
Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.
Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Zapraszam na pyszne i słoneczne leczo z papryki, takie, które można jeśc od śniadania do kolacji. Smakuje obłędnie jako danie podstawowe albo baza do dalszego eksperymentowania ze smakami.
Mój mąż lubi do leczo z papryki dodać gotowana fasolę, a ja dla odmiany wolę dużo czerwonego chili. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Zobacz przepis na leczo z cukinią. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.
Leczo - danie proste i smaczne. Niektórzy lubią dodać do lecza. I jest to właśnie to leczo z cukini, ale i moje ulubione placki z cukinii. Takie domowe leczo z cukini jest super proste i dość szybkie do zrobienia. Ważną informacją jest to, że ja zawsze przepis na leczo z cukinii szykuję w jednym garnku.
Moje leczo z cukinia znika w godzinę, więc uwierzcie mi, że gotuję je dość często. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Przepis na leczo z cukinii.
Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Coś ciepłego, sytego, domowego. A u Pani jest tylko dodatkiem do kiełbasy.
Z całym szacunkiem ale tego leczem nie powinna Pani nazywać. Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne! Papryki słodkie i ostre myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki a następnie na grube plastry.
Pyszne leczo z mielonym mięsem. Dodać pokrojone w kostkę papryki a po chwili pokrojone w kosteczkę cukinie. Dodać przepołowioną papryczkę chili, doprawić solą i świeżo zmielonym.
Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Uwielbiam taki warzywny mix, którym mogę się cieszyć cały rok. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.
Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Dusimy leczo do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana, ok.
W tym roku też mam zamiar robić to leczo z tego. Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za i gęste możemy dolać jeszcze wody. Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo.
Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem. W sezonie papryka jest bardzo mięsista i pełna smaku, dlatego więc warto z niej korzystać. Dynia dodana do lecza nadaje mu słodyczy – osobiście, ta wersja bardzo przypadła mi do gustu.
Do dania dodałam dość dużo pieprzu oraz ostrej papryki. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką.
Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Podawaj z kromką dobrego chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.