poniedziałek, 27 czerwca 2016

Leczo na zimę przepis

Leczo na zimę (w słoiku) 1. Cukinię obieramy i wydrążamy środek. Twarde boki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone w kostkę papryki, ziela angielskie oraz liście laurowe.


Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis.


Przepis na leczo do słoików na zimę. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Dodane przez dulas w: Tylko o kuchni.


Leczo na zimę przepis

Ja każdego roku robię kilkanaście słoików z leczo na czas kryzysu gdy nic nie będzie w lodówce:). Na dwie bardzo duże cukinie należy dodać około kg. Może się zdarzyć, że na mamy czasu na gotowanie albo mamy nieprzewidzianych gości. Idealnie jest wtedy mieć leczo z cukinii na zimę.


Przetwory na zimę W szczycie sezonu, kiedy mamy najsmaczniejsze (i najtańsze) warzywa, warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne przetwory na zimę. Idealne danie na kawałek lata w środku zimy. Kroki wykonania: Na oleju lekko zeszklić cebulę i przełożyć do dużego garnaka. Podlać bulionem z kostki około szklanki, dodać oczyszczoną i porojoną paprykę i cukinię pokrojoną w kostkę. Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami.


Leczo na zimę przepis

W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne! Słoiki są zawekowane już przynajmniej miesiąca, ale dopiero dziś znalazłam chwilę, by zaproponować Wam przepis na leczo do słoików na zimę. Nadmiar cukinii i pomidorów w ogrodzie sprawił, że musiałam je jakoś wykorzystać. Dobrze mieć pod ręką takie weki, gdy np.


Co ciekawe, do przetworów z cukinii można wykorzystać przepisy na przetwory z ogórków. Można zakisić cukinie w słoikach, podobnie jak się robi ogórki małosolne. Mam większą ilość cukinii. Zrobiłam leczo do słoików na zimę.


Podpowiedzcie ,co jeszcze można zrobić z cukinii na zimę ? O przechowaniu w stanie surowym ,chyba nie ma mowy ? Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej. Marchew i pietruszkę obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki dokładnie myję i kroję w plasterki.


Następnie dodaję startą marchewkę i pietruszkę. Dodatek kiełbasy śląskiej lub jałowcowej nada wykwintnego aromatu. Sprawdź nasze doskonałe przepisy na leczo do słoików!


Zima za pasem, a sezon na pomidory i paprykę trwa, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie pysznego leczo do słoików. Danie to można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę razem smażyć. Przetwory z cukinii - pyszne dodatki, które zamknięte w słoikach na zimę, urozmaicą jesienne i zimowe posiłki.


W tym materiale proponujemy pyszne, gęste i pożywne leczo z cukinii, dżem z cukinii oraz sałatkę z cukinii (w towarzystwie innych warzyw). Wszystkie z proponowanych przez nas. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.


Leczo na zimę przepis

W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty