czwartek, 30 czerwca 2016

Polskie leczo

Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.


Wszystko o leczo w PolskieRadio. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Nowości antenowe w Jedynce, Dwójce, Trójce i Czwórce. Z nami jesteś zawsze na. Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne.


Polskie leczo

Leczo - danie proste i smaczne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza.


Jeżeli masz ochotę na typowo polskie danie, które jest smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Bo nasze polskie leczo też dobre i ja nic do niego nie mam, zjem w zasadzie każdą wersję, pod warunkiem, że bez boczku. Ale trudno nazwać ulepszaniem lecza, wrzucanie do niego wszystkiego, co nam wpadnie w ręce po tygodniowym przeglądzie lodówki ;-) Dla mnie to taka ratatuja, choć też nie do końca, bo jak ma mięso, to ratatują też nie jest, bo ona z założenia jarska. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.


Polskie leczo

Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Nadszedł czas na leczo - potrawę kojarzoną z Węgrami, ale bardzo chętnie przygotowywaną także w środkowej i wschodniej Europie. Cukinie i bakłażany, to polskie wariacje, których na Węgrzech nikt nie zna.


No właśnie to mnie dziwi najbardziej - leczo bez pomidorów Ja też robię różne wariacje tej potrawy, ale pomidory muszą być, najlepiej takie obrane ze skórki, szczególnie w sezonie. Ciecierzyca jest już mniej typowym dodatkiem, lecz w połączeniu z wędzoną papryką wspaniale zastępuje mięsną wkładkę – dzięki niej danie. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Ale Meksyk! Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec.


Nie można z niego zrezygnować. Podsmażona złocista cebulka, pachnące kawałki boczku i kiełbaska. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. I zapewne co dom, to inny przepis na leczo. Oryginalne, węgierskie Lecsó bardzo różni się od tego, co często w Polsce nazywa się leczo, czyli sos z cukinii, pieczarek i papryki.


Polskie leczo przypomina bardziej francuskie ratatouille i tak powinno być nazywane. Staram się nie zapominać, że choć reguły żywienia są ważne, to nie ważniejsze od człowieka, któremu mają służyć. Dziś na przykład naszła nas chęć na pomidory i choć warzywa psiankowate nie cieszą się uznaniem św.


Hildegardy, dodałam przecier (bez skórki i pestek, za to z jasnym octem winnym) do naszego leczo. Danie przybiera formę gulaszu z grubo pokrojonymi warzywami. Istnieje wiele modyfikacji leczo. W Polsce leczo przygotowuje się z dodatkiem cukinii lub bakłażanów, których w okresie letnim jest pod.


Dojrzałe w słońcu pomidory, dorodne cukinie i bakłażany, kolorowe cebule oraz ogórki kiszone – to niezbędne składniki pysznego leczo. Można jej słuchać także w internecie. Wielość uniwersalnych audycji oraz bogactwo informacji sprawia, że rozgłośnia dociera do szerokiego grona słuchaczy. Warto więc wiedzieć, jak zrobić polskie leczo. Ewentualnie może to być bakłażan, uzyskany efekt będzie podobny.


Na tym etapie ryzykujemy najwięcej, ponieważ musimy zdecydować, czy cukinię obierzemy ze skóry, czy nie. Jest proste w przygotowaniu i dość szybkie. Nawet niecierpliwi będą zadowoleni. A smakosze zachwycą się jego aromatem i smakiem. Na patelni o wysokich brzegach rozgrzać olej.


Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz!


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo. Metropolita warszawski zwrócił uwagę, że w tych dniach polskie cmentarze zapełniają się tysiącami ludzi, którzy niekiedy przejeżdżają pół Polski, by stanąć przy grobie swoich najbliższych. Ktoś powie, że o jest wyraz tylko katolicyzmu kulturowego, że coś tam jeszcze zostało ale to. Zrzeszenie Producentów Papryki RP kolejny raz promuje w Polsce warzywa z południa Mazowsza. W tym roku, obok papryki, pojawiły się również cukinia i bakłażan.


Durszlak - leczo z papryki z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty