środa, 29 czerwca 2016

Jak piec biszkopt na tort

Biszkopt robiłam kilka razy i zawsze się udaje. Jak Pani myśli - jeśli ciasto wycisnę w formie ciasteczek (planuje użyć woreczka z obciętym rogiem) to jest szansa ze się udadzą? Teraz mam wyzwanie ponieważ syn poprosił o biszkopciki.


Jak piec biszkopt na tort

Ciasto jest pu szyste, pulchne, świetnie wyrasta i łatwo je przekroić na cztery, a nawe t pięć cienkich blató w. W końcu znalazłam idealny przepis na biszkopt na tor t. Ni e może się nie udać, o zakalcu nie ma mowy. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Można go piec z dodatkami, np. Może mieć wiele smaków, np.


Wypróbuj przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku. Tortownicę, w której ma być pieczony biszkopt, przed wlaniem ciasta należy natłuścić oraz wysypać bułką tartą. Porada ta dotyczy jednak tylko spodu. Boków tortownicy nie wolno natłuszczać, gdyż w trakcie pieczenia ciasto odejdzie od nich, a pośrodku biszkoptu utworzy się niepotrzebne wybrzuszenie.


Jeśli przygotowujecie dwa biszkopty na tort piętrowy, mniejszą formę należy wyjąć z piekarnika po ok. Upieczony biszkopt pozostawić na blacie do całkowitego wystygnięcia, a następnie oddzielić płynnym ruchem ciasto od boków formy i wyjąć na kratkę. Każdy, kto choć raz w życiu piekł biszkopt, zdaje sobie sprawę, że jest to nie lada sztuka. To delikatne ciasto wymaga bowiem niemal idealnych warunków, aby się nie spaliło lub nie opadło. Szybki biszkopt robi się tak naprawdę z trzech składników: mąki, jajek i cukru.


Aby uzyskać puszysty biszkopt, najlepiej piec go w temperaturze 175–1stopni Celsjusza. Piecze się go około minut. Robię tort urodzinowy dla teścia i pomyslalam o jednej warstwie o kokosowym smaku. Wymyśliłam sobie wafelki princesse pokruszone w malakserze Plus roztopioną białe czekolada Plus kilka łyżek bitej śmietany.


Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.


Aby zrobić biszkopt w innym kolorze, np. Wówczas bardzo często dodaje się również szczyptę proszku do pieczenia. Najczęściej szykujemy duże torty.


Popularny jest również biszkopt na tort prostokątny. Kiedy zadzwoniłam do znajomej cukierniczki, by zapytać, gdzie popełniłam błą natychmiast zrugała mnie, mówiąc, że chyba oszalałam, żeby piec biszkopt w burzę! Dodane przez Garfield w: Tylko o kuchni.


Okazuje się, że podczas burzy biszkopt - podobnie jak bezy - po prostu się nie udaje. Zaznaczam nożem wysokość na jakiej będzie cięty. Też robię z Moich wypieków (brzoskwiniowy z kremem Milky Way). Gdy biszkopt wystygnie (najlepiej upiec dzień wcześniej i następnego przecinać) w taki oto sposób (sprawdzone przeze mnie już wielokrotnie): weź nitkę, okrąż nią biszkopt na takiej wysokości na jakiej chcesz przeciąć, skrzyżuj trzymane oba końce, ściśnij i gotowe #128578; powodzenia.


Jak piec biszkopt na tort

Składniki: jajka łyżek mąki pszennej (około szklanki lub 1g jeśli macie wagę) łyżki mąki. Jeśli robicie większy tort czekoladowy pomocny może być dla Was ten wpis. Szczególnie polecam tort z mango i kremem kokosowym, czy też biszkopt z musem truskawkowym. Dla tych, którzy nie tolerują glutenu mam również wersję biszkoptu bezglutenowego z opcją bez jajek kurzych!


Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty