Każdy, kto choć raz w życiu piekł biszkopt, zdaje sobie sprawę, że jest to nie lada sztuka. To delikatne ciasto wymaga bowiem niemal idealnych warunków, aby się nie spaliło lub nie opadło. Tortownicę, w której ma być pieczony biszkopt, przed wlaniem ciasta należy natłuścić oraz wysypać bułką tartą.
Porada ta dotyczy jednak tylko spodu. Boków tortownicy nie wolno natłuszczać, gdyż w trakcie pieczenia ciasto odejdzie od nich, a pośrodku biszkoptu utworzy się niepotrzebne wybrzuszenie. W końcu znalazłam idealny przepis na biszkopt na tor t. Ciasto jest pu szyste, pulchne, świetnie wyrasta i łatwo je przekroić na cztery, a nawe t pięć cienkich blató w. Ni e może się nie udać, o zakalcu nie ma mowy.
Mam zamiar upiec ten biszkopt, ale w tortownicy o średnicy cm. Z przelicznika wynika, ze nalezy użyć ponad jajek, a przeciez tyle nie ubiję jednym mikserem. Czy mogę w takim razie upiec jeden biszkopt np.
Pytanie brzmi jak długo piec taki biszkopt, bo będzie płytszy? Jeśli przygotowujecie dwa biszkopty na tort piętrowy, mniejszą formę należy wyjąć z piekarnika po ok. Upieczony biszkopt pozostawić na blacie do całkowitego wystygnięcia, a następnie oddzielić płynnym ruchem ciasto od boków formy i wyjąć na kratkę. Gdy biszkopt wystygnie (najlepiej upiec dzień wcześniej i następnego przecinać) w taki oto sposób (sprawdzone przeze mnie już wielokrotnie): weź nitkę, okrąż nią biszkopt na takiej wysokości na jakiej chcesz przeciąć, skrzyżuj trzymane oba końce, ściśnij i gotowe #128578; powodzenia.
Długo mnie musiała do tego przekonywać ;-) ale rzeczywiście się udało. Kiedy zadzwoniłam do znajomej cukierniczki, by zapytać, gdzie popełniłam błą natychmiast zrugała mnie, mówiąc, że chyba oszalałam, żeby piec biszkopt w burzę! Okazuje się, że podczas burzy biszkopt - podobnie jak bezy - po prostu się nie udaje.
Każda kucharka ma swój sprawdzony przepis na idealny biszkopt. Desery Najlepszy, puszysty, mega aksamitny i nieopadający biszkopt na tort. Aby zrobić biszkopt w innym kolorze, np. Wówczas bardzo często dodaje się również szczyptę proszku do pieczenia.
Najczęściej szykujemy duże torty. Popularny jest również biszkopt na tort prostokątny. Jutro zaczynam piec biszkopt według Waszego przepisu. Dodane przez agatasur w: Tylko o kuchni.
Biszkopt kojarzył mi się zawsze z duża ilością jaj. Witam, chcę jutro zrobić na obiad danie chińskie z warzywami. Ot taką zagwozdkę mam i całkiem serio pytam:Fiu fiu: Potrzebuję tort na sobotę, w piątek będę przekładać i takie tam - ile wcześniej mogę upiec ten biszkopt?
Dobry i wysoki biszkopt to podstawa kiedy robimy tort. Przepis na to ciasto jest bardzo prosty,szybki w wykonaniu a pieczemy go zaledwie minut. Uwielbiam piec biszkopty i ciasta biszkoptowe. Dla mnie to najdelikatniejsze,. Długo szukałam idealnego przepisu na biszkopt.
Każdy który sprawdzałam był inny i każdy miał jakąś złotą zasadę, której bezwzględnie należało przestrzegać, żeby ciasto nie upadło. I choćby nie wiem jak koło niego chodzić na palcach i patrzyć na piekarnik błagalnym wzrokiem zwykle niewiele to dawało. Warto wiedzieć jak upiec biszkopt i co sprawia, że biszkopt opada. Kiedy macie do przygotowania tort, pierwsze co nasuwa się na myśl — o nieeeee, tylko nie biszkopt. Strach w oczach, płacz i zgrzytanie zębów.
Doskonale to rozumiem bo sama nie lubiłam piec biszkoptów. Zawsze coś było z nimi nie tak. Aby było ono puszyste, musimy przestrzegać kilku zasad. Też robię z Moich wypieków (brzoskwiniowy z kremem Milky Way). Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia.
W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Miłośnicy słodkości wprost nie wyobrażają sobie bez nich życia, podobnie jak profesjonalni cukiernicy, czy rozmiłowane w pieczeniu panie domu, które wykorzystują je do rozmaitych celów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.